Ni Facebook-u se ne dopada Apple-ova politika provizije na App Store-u


Verovatno glavna priča u tehnološkim krugovima ovih dana jeste tužba Epic Games-a protiv Apple-a i Google-a. Podsetimo, izdavač megapopularne igre Fortnite optužio je ove kompanije da se na svojim prodavnicama aplikacija ponašaju monopolistički jer im ne dozvoljavaju da svojim korisnicima in-app kupovine naplaćuju direktno. Umesto toga, i Google i Apple žele da uzmu 30% od svake transakcije obavljene kroz mobilnu aplikaciju, pa su izbacili Fortnite sa svojih prodavnica zbog eksplicitnog kršenja tog pravila.

Cela ova priča je tek na početku, jer treba videti kako će tužba proći, a u nju se kratkim osvrtom uključio i Facebook. Oni su, naime, poslovnim korisnicima koji organizuju online događaje dali mogućnost da to učine putem mobilne aplikacije. Unutar stranice svoje kompanije tako mali poslovni subjekti mogu kreirati online događaj, organizovati ga, ali i naplatiti ulaznice.Čim se spomene naplata, u priču se uključuje i Apple tražeći svojih 30%. Facebook je od Apple-a, kažu, tražio da se zbog iznimne situacije sa pandemijom i teškog opstanka malih kompanija, prisiljenih da rade online, odreknu svoje provizije u ovom slučaju. Facebook se svoje provizije odrekao, ali njihov apel u Cupertinu nije pao na plodno tlo.

Iz tog razloga će, ističu iz Facebook-a, mali preduzetnici koji organizuju i naplate ulaznice za online događaje preko njihove aplikacije dobiti tek 70% svog zarađenog prihoda. Ostatak će otići Apple-u za usluge App Store-a, što u Facebooku opisuju kao "porez" i dodatni namet na ionako opterećene male poslovne subjekte.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.