U Iranu će elektrane smeti da rudare kriptovalute


Iranska kompanija za proizvodnju i distribuciju energije, Tavanir, objavila je kako će elektrane u toj zemlji od sada moći da budu prenamenjene, ili pak delimično orijentisane, za rudarenje kriptovaluta. Smeštanje računarskih sistema za rudarenje u elektrane nije neobično, niti su se oni prvi toga setili – naime, u svetu već postoje aktivni pogoni u kojima se višak proizvedene električne energije pretvara u bitcoine i druge digitalne valute, te se tako ostvaruje dodatna zarada.

Poželi li neka elektrana u Iranu da porene neki sličan projekt, moraće za to da podnese zahtev tamošnjem Ministarstvu industrije, rudarenja i trgovine, te se složiti sa naknadama koje su određene za rudarenje kriptovaluta. Dozvolu će navodno nakon toga moći da dobiju.

Rudnici kriptovaluta sve više niču u Iranu. Glavni razlog za to jeste činjenica da je tamo potrošnja električne energije subvencionisana od strane vlasti, pa je struja vrlo jeftina. Kriptorudari tako mogu proći sa tek 1 do 5 dolarskih centi po kilovatsatu, što je cena kakvu će vrlo teško dobiti drugde u svetu.

Cene struje, pak, rastu leti i do četiri puta, ali Tavanir najavljuje da će rudarima kriptovaluta tada smanjivati naknade. U Iranu je nedavno pokrenuto 14 "farmi" za rudarenje kriptovaluta, svaka od kojih ima kapacitet od oko 300 MW. Osim toga izdato je još oko hiljadu dozvola za rudarenje, dok je obavljanje takve aktivnosti bez službene dozvole ilegalno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.