Bitcoin ponovno raste, cena premašila 17.000 dolara

Nakon što je nekoliko meseci provela na stabilnim nivoima od oko 10.000 američkih dolara, vrednost bitcoina poslednjih nedelja je ponovno počela da raste. Tokom prošle nedelje premašila je prvo 15, pa ovoe nedelje i 16 hiljada dolara. U trenutku pisanja vesti, premašena je i cifra od 17 hiljada dolara.

Na ovim nivoima je bitcoin do sada bio samo jednom, i to u istorijskom skoku u kojem je, krajem 2018. godine, njegova vrednost nakratko dosegnula 20.000 dolara. Tada se na nivou od preko 16.500 dolara zadržala tek nedelju dana. 

Ovaj porast od oko 60% u samo šest nedelka ponovno predstavlja naglo kretanje cene prema gore, a to je odmah podstaklo i mnoge da se vrate na kriptotržište. Analitičari ugledne investicione banke CitiBank predvideli su da bi u novom uzlaznom trendu do kraja sledeće godine jedan bitcoin mogao da vredi čak 318.000 dolara. To su zaključili upoređujući bitcoin sa zlatom koje je svoj veliki porast cene beležilo početkom 1970-ih godina. 

S druge strane, postoje i oni koji primećuju da tzv. "kitovi", odnosno veliki igrači na ovom tržištu, počinju da "shortaju" cenu bitcoina, tj. klade se na njen skoriji pad. Razlozi za brzi porast cene bitcoina proteklih nedelja su višestruki. 

Kao glavni pokretači tog trenda ističu se korona kriza i odgovor mnogih monetarnih vlasti u svetu koje "štampaju" novac, izazivajući tako inflaciju – pa su se investitori odlučili da sklone imovinu u kriptovalute. Podsticaj poskupljenju dao je i PayPal nedavnom aktivacijom usluge kupovine kriptovaluta korisnicima u SAD-u, a oni koji se bave tehničkom analizom cena kažu da smo trenutno u ciklusu rasta koji bi mogao da se nastavi do novih rekordnih nivoa. Tržište je, kako bilo, nakon nekoliko meseci stagnacije ponovno probuđeno, a bitcoin je još jednom postao "vruća roba".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.