Facebook-ova kriptovaluta Libra mogla bi da bude lansirana u januaru

Facebook-ova kriptovaluta Libra, najavljena pre godinu i po, još uvek nije lansirana jer su joj se usprotivili regulatori finansijskih tržišta, poverenici za zaštitu podataka i, najvažnije, finansijske vlasti u Švajcarskoj gde bi Librino krovno udruženje trebalo da ima službeno sedište. 

Ovi regulatorni problemi uzrokovali su odlože pokretanja ove digitalne valute, a na kraju i promenu u njenom načinu funkcionisanja. Kako sada saznaje Financial Times, Libra bi mogla napokon da svetlost dana ugleda u januaru, ali biće drugačije namene nego što je inicijalno bilo planirano. 

Libra će tako postati stablecoin čija je vrednost "usidrena" uz američki dolar, a moraće zadovoljavati i ostale propise kako bi je Švajcarci odobrili – pa je tako Facebook pristao i da njihova kriptovaluta bude pod nadzorom nadležnih agencija (za razliku od, na primer, bitcoina, kojeg ne nadzire niko). 

Libra bi trebala da posluži za digitalna plaćanja online, a u početku će biti dostupna samo kao token vezan u dolar. Kasnije bi se trebale pojaviti i druge verzije vezane uz druge valute, kao što su pre svega evro, ili funta. Istovremeno sa valutom trebao bi da bude lansiran i digitalni novčanik naziva Novi (ranije Calibra). 

Librom bi trebalo da može da se plaća kroz Facebook-ove chat aplikacije Messenger i WhatsApp. Plaćanja bi se mogla provoditi tako da krajnji korisnik plaća pojedinoj kompaniji čije usluge koristi, ili pak da svojim kontaktima lako i brzo prebacuje sredstva. Neki od članova udruženja Libra Association su i kompanije Lyft, Shopify, Spotify i Uber, pa je moguće da će one biti među prvima koje će korisnicima omogućiti da njihove usluge plate upravo Librom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.