Milijarda dolara u bitcoinima iz Silk Road-a odjednom promenila lokaciju

Još u aprilu 2013. godine FBI je ugasio Silk Road, ilegalnu prodavnicu na Dark webu na kojoj se trgovalo drogom i oružijem. Njen osnivač Ross Ulbricht osuđen je na dvostruki doživotni zatvor i još 40 godina 2015. godine, a smatra se da je on vlasnik ilegalno stečenih oko 70.000 bitcoina koji su od gašenja Silk Roada mirovali na jednom kriptoračunu. 

Međutim, ovog utorka je primećeno da su se bitcoini koji se dovode u vezu sa Ulbrichtovom prodavnicom aktivirali. Neko nepoznat, možda povezan sa Ulbrichtom ili Silk Roadom, prebacio je u jednoj transakciji svih 70-ak hiljada bitcoina, vrednih gotovo milijardu američkih dolara, na drugu bitcoin adresu (wallet). 

Transakcija je koštala 12 dolara, a zapis o njoj ostao je na blockchainu. Odatle i podatak o tome da se ovi bitcoini povezuju sa Silk Roadom, što je dokaz dodatno ojačan činjenicom da ih niko nakon gašenja ove Dark web prodavnice nije dirao. 

Za sada nije poznato ko je, kako i zašto premestio ovu veliku količinu kriptovalute, a iz svega se ne isključuje ni Ulbrichta. On je u zatvoru, ali putem porodice koja upravlja njegovim Twitter nalogom povremeno komunicira sa javnošću. Ako za ovu transakciju nije odgovoran on ili neko s njime povezan, treća je mogućnost da se radi o krađi, odnosno da je neko uspeo da dekriptuje zaštitu walleta i tako se ilegalno domogao – ilegalno zarađenih bitcoina. 

Dodatnu sumnju na ovu aktivnost baca i činjenica da se dogodila na sam dan američkih predsedničkih izbora. Dakle, neko je prebacivao veliku količinu bitcoina verovatno u nadi da to niko od medija i javnosti, zaokupljenih politikom, neće primetiti. Sada se očekuje da će ove bitcoine netko pokušati i da unovči, što bi moglo da da nove tragove i naznake o tome ko ima pristup Ulbrichtovom bogatstvu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.