Bitcoin prvi put zvanično premašio 20.000 dolara

U sredu, 16. decembra 2020. godine, oko 15 sati po našem vremenu, najjača svetska kriptovaluta bitcoin premašila je prvi put u svojoj istoriji psihološku "okruglu" granicu vrednosti od 20.000 američkih dolara. 

Prošli put u blizini ove granice, a na manjim berzama i preko nje, bitcoinom se trgovalo u decembru 2017. godine. Ovogodišnji uspon nije bio strelovit kao tadašnji, pre nešto više od dve nedelje premašeni su službeni rekordi zabeleženi 2017. godine na Coinbaseu i većim berzama kriptovaluta, da bi sada na njima bitcoin prvi puta ikada bio prodavan i kupovan po cenama višim od 20.000 dolara. 

Ulagači se ovoga puta nadaju, budući je rast bio postupan, da neće biti iznenadnog pada kao početkom 2018. godine, odnosno pucanja spekulativnog balona. Bitcoin je nakon tri godine, kažu večiti kriptooptimisti, dobio snažniju institucionalnu podršku, sve ga više velikih kompanija uzima za ozbiljno. 

Ovaj rast vrednosti je samo potvrda, kažu, da će on postati neizbežan deo portfilija svakog ozbiljnijeg investitora u budućnosti, svojevrsno "digitalno zlato" u kojem će se imovina moći dugoročno i sigurno čuvati. 

U poređenju sa početkom godine, i martom kada nas je zahvatila pandemija, vrednost bitcoina strelovito je porasla. Najniže cene po kojima su srećnici ove godine mogli da kupuju bitcoin vrtile su se 5-6 hiljada dolara sredinom marta, da bi sada bile četverostruko više.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.