S&P sledeće godine pokreće berzovne indekse sa kriptovalutama

Povećani interes institucionalnih investitora, prihvatanje od strane sve više kompanija i platnih sistema, kao i ponovna vera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima, ponovno su doneli optimizam u svet kriptovaluta. 

Bitcoin se ovih dana trži po cenama vrlo bliskima najvišem nivou ikada, a porast cene zabeležile su i gotovo sve druge vodeće kriptovalute. Dodatni optimizam ulagačima u kriptoimovinu možda će sada dati i najava američke kompanije S&P Dow Jones Indices. 

Oni su poznati po svojim berzovnim indeksima koji već decenijama odražavaju sentiment i kretanja tržišta kapitala, a uskoro će u njihov portfolio berzovnih indeksa biti uvršćeni i oni koji prate kretanja na tržištu kriptovaluta. 

U izračune će ulaziti cene više od 550 aktivnih kriptovaluta, a u kompaniji se nadaju da će njihovi indeksi pružiti ulagačima bolje podatke o kretanjima cena, ali i otvoriti ovo tržište brojnim novim ulagačima zainteresovanim za kriptovalute. 

Na ovaj potez odlučili su se jer smatraju da je sada pravo vreme za to – digitalna imovina postaje sve značajniji deo imovine ulagača, pa je potrebno imati nezavisne, pouzdane i lako shvatljive pokazatelje, poručuju iz S&P Dow Jones Indicesa. 

Za izradu indeksa i praćenje njihovih kretanja koristit će se tržišni podaci o kriptovalutama američke kompanije Lukka. Osim stabilnih i pouzdanih informacija, pokretanje indeksa trebalo bi pružiti veću sigurnost ulagačima i smanjiti rizike ulaganja, te ih učiniti ravnopravnom imovinom za ulaganje sa obveznicama, deonicama i drugim vrednosnicama na berzama. Prvi berzovni kriptoindeksi premijeru bi trebali da imaju sledeće godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.