Ima 7.000 Bitcoina na kriptovanom disku, a zaboravio lozinku

New York Times objavio je priču o nemačkom programeru koji živi i radi u San Franciscu, Stefanu Thomasu. Thomas je, naime, kriptomilioner, a u svom posedu ima kriptovani wallet, fizički disk marke IronKey, na kojem je uskladišteno 7.002 bitcoina i zaštićeno njegovom enkripcijom. 

Međutim, nesrećni bogataš izgubio je papir na kojem je nekad davno bio zapisao lozinku kojom je svoje bitcoine zaštitio. IronKey mu dozvoljava 10 pokušaja pogađanja lozinke pre nego što nepovratno kriptuje podatke i učini ih nedostupnima. 

Thomas je dao sve od sebe, pokušao se setiti lozinke i prvih osam puta – upisao pogrešnu. Kako bi se domogao sopstvenog kriptobogatstva, koje ovih dana iznosi nešto preko 240 miliona dolara, moraće osigurati da jedan od poslednja dva pokušaja bude tačan. 

Zbog prirode kriptovaluta da su u svakom svom spremištu zaštićene enkripcijom, te da za njih trebaju lozinke, stručnjaci procenjuju kako je oko 20% svih bitcoina koji postoje, do sada na neki način izgubljeno. 

Stefan Thomas kaže kako je očajan, a kao uteha mu možda može poslužiti tek činjenica da – nije jedini. Servis koji se bavi probijanjem zaštite Wallet Recovery Services, kaže kako ovih dana dnevno dobijaju oko 70 upita za spašavanje kriptovaluta zarobljenih iza zaboravljenih lozinki. Porastom cene bitcoina i drugih kriptovaluta u proteklih mesec dana, taj broj zahtjeva se utrostručio.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.