iPhone 12 može da prekine rad određenih pacemakera

Istraživači sa američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute objavili su u medicinskom časopisu Heart Rhytm svoje istraživanje o uticaju nove generacije iPhone-a na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (pacemakere). 

Ovi uređaji podstiču srčani mišić na redovne kontrakcije uz pomoć električnih impulsa, i kao takvi podložni su spoljnim uticajima, pogotovo onima od snažnog magnetskog polja. Njihova podvrsta naziva se imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD) i služi za automatsko zaustavljanje ventrikularne fibrilacije i tahikardije i tako spašava život. 

iPhone 12 sa svoje zadnje strane ima ugrađen kružni niz magneta koji služe za priključivanje indukcionog MagSafe punjača i drugih dodataka poput zaštitnih kućišta ili novčanika. Svi ICD uređaji imaju, osim baterija, elektroničkog sklopovlja i elektroda, ugrađene i magnetske prekidače koji im zaustavljaju rad. 

Kada se snažni spoljni magnet približi ovom uređaju, šok terapija visokim naponom koja daje ritam srčanom mišiću se isključuje. Procene govore da je magnetsko polje magnetskog toka od preko 10 gausa (0,001 tesla) dovoljno snažno da aktivira taj prekidač i isključi elektrostimulaciju mišića. Samim time bio bi ugrožen i život osobe koja zavisi od ovog uređaja. 

Istraživači su pokušali da prinesu iPhone 12 levom delu prsa, odnosno smestili ga u prednji prsni džep čoveka koji ima ugrađen ICD – i primetili su upravo to, da je prisutnost iPhone-a dovela do isključenja ovog za život važnog uređaja. Dok god je iPhone bio u tom džepu pacemaker nije radio, a test je ponovljen više puta uz nekoliko različitih položaja telefona u džepu. 

Svaki put rezultat je bio isti, a efekt gašenja bio je privremen. Kada se iPhone ukloni, uređaj nastavlja normalno da radi.Naučnici zaključuju kako njihovo otkriće treba poslužiti kao upozorenje onima koji u sebi nose ICD uređaje kako ne bi u njihovu blizinu stavljali iPhone 12, jer isti može privremeno onemogućiti terapiju koja ih održava na životu. 

Navedeno se odnosi na celu liniju novih iPhone-a: iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro te iPhone 12 Pro Max. Ova činjenica nalazi se i na Apple-ovim stranicama kao upozorenje, gde stoji da "iPhone 12 sadrži više magneta nego prethodni modeli, ali se ne očekuje da bi mogli da predstavljaju veći rizik magnetne interferencije sa medicinskim uređajima od prethodnih modela iPhone-a". Apple preporučuje da za sve moguće konflikte sa pacemakerima i drugim uređajima korisnici upitaju svojeg lekara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.