Google mora na sud zbog praćenja korisnika u ''incognito'' načinu rada

Presuđeno je da se Google mora suočiti s tužbom koja tvrdi da tajno prikuplja podatke od svojih korisnika, čak i kada koriste privatni način rada, prenosi Bloomberg. 

Prema izveštaju Reuters-a, troje je korisnika je podnelo žalbu prošlog juna u kojoj se navodi da Google ima sveobuhvatan posao praćenja podataka i da se ono nastavlja čak i ako korisnici preduzmu mere da bi zaštitili svoje podatke. 

Navedenom tužbom se zahteva od Google-a najmanje pet milijardi dolara. Google se, kako piše u sudskim spisima, brani tvrdeći da su jasno objasnili korisnicima da "Incognito" ne znači "nevidljivo" i da njihova aktivnost može biti vidljiva svim web lokacijama koje su posećene i bilo kojim analitičkim ili oglasnim uslugama. 

S druge strane, američka okružna sutkinja Lucy Koh, tvrdi u presudi da navedenog objašnjenja jednostavno nema. Američka kompanija će se bez sumnje braniti protiv optužbi, a to potvrđuje i Google-ov portparol José Castañeda u izjavi za The Verge. 

"Svaki put prilikom otvaranja nove anonimne kartice, istaknuto je da će web stranice moći da prikupljaju podatke o vašoj aktivnosti pregledavanja", objašnjava Castañeda dodajući da Chrome-ov privatni način rada daje korisnicima mogućnost pretraživanja interneta bez skladištenja aktivnosti u njihov browser ili uređaj.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.