Recenzija: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Galaxy S21 Ultra 5G je Samsung-ov premium telefon najviše klase sa jakim fokusom na kamerama. Baš kao i Galaxy S20 Ultra, i ovaj novi model se može pohvaliti 100x "svemirskim zumom" i 8K video snimanjem, ali sa poboljšanim iskustvom snimanja i još boljim kvalitetom fotografija.

Šta sve donosi i da li vredi otkrivamo u nastavku...


Specifikacija
- Ekran: 6.8 inča ekran, 1440 x 3200 px, 20:9 odnos (~515 ppi gustoća), Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, Corning Gorilla Glass Victus
- SoC: Exynos 2100 (5 nm)
- CPU: Octa-core (1x2.9 GHz Cortex-X1, 3x2.80 GHz Cortex-A78, 4x2.2 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G78 MP14
- RAM: 12 GB
- Interna memorija: 256 GB
- Povezivanje: 5G, LTE, WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.2, NFC, USB 3.2 - Type-C
- Kamera: 108 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.33", 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS;
10 MP, f/4.9, 240mm (periscope telephoto), 1/3.24", 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom;
10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.24", 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom;
12 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video
- Prednja kamera: 40 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8", 0.7µm, PDAF
- Baterija: 5000 mAh
- Operativni sistem: Android 11, One UI 3.1

Plus
- Vrhunski kvalitet izrade
- Vrhunski 120Hz ekran
- Odlične
- Hardver i performanse
- Odlična baterija

Minus
- Bez punjača i slušalica u paketu
- Zagrevanje pri opterećenju
- Težak i glomazan
- Visoka cena


Dizajn i kućište
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ima puno funkcija, ali sve ovo dolazi uz malu cenu ergonomije. To je masivan telefon po bilo kojoj definiciji, a zapravo je čak malo deblji i teži od Galaxy S20 Ultra. Takođe je prilično težak i osećate ovu neravnotežu, čak i ako koristite dve ruke.

Novi dizajn čini da Galaxy S21 Ultra 5G izgleda mnogo bolje od prethodnih modela, ali ipak podseća na Galaxy A seriju srednje klase, samo sa više premium materijalima. Samsung-ov novi dizajn kontura za modul kamere je jedinstven i uspeva prilično dobro da prikrije ispupčenje kamere. Takođe dobijate vrhunske materijale svuda okolo, sa Corning Gorilla Glass Victus staklom za prednju i zadnju stranu i metalni okvir.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G je zdepast telefon, ali novi dizajn pomaže da se ovo dobro sakrije, dok izgleda vrlo otmeno.

Novi dizajn delimično rešava jedan problem sa ovim novim ogromnim izbočinama na kameri - ivicama ostrva kamere, potpuno se integrišući u ugao telefona i neprimetno stopeći sa stvarnim bočnim okvirom uređaja. To, međutim, znači da je bočni okvir u tom uglu telefona urnebesno debeo.

Za razliku od S20 Ultra, novi telefon sada ima deblji bočni okvir na bočnim stranama telefona, dok je S20 Ultra imao više staklene zadnje ploče koja je tekla dalje prema bokovima. Očekivali smo da će S21 Ultra biti lakši od S20 Ultra, ali zbog novog dizajna okvira to zapravo nije slučaj, jer je zadnja zakrivljenost ove godine mnogo manje izražena.

Gornji i donji okvir su takođe manje zaobljeni od S20 Ultra i generalno bi rekli da ovo čini telefon debljim nego ranije, iako obe generacije mere istu debljinu tela od 8,9 mm.

Na našem tržištu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G dolazi u crnoj i srebrnoj boji. Oba modela imaju mat završnicu što ih čini više premium. Crni model izgleda luksuznije, ali nama je zapao srebrni koji ipak krije neke trikove. Na njegovoj poleđini lepo se prelamaju boje, tako da uređaj izgleda odlično i daje jednu potpuno drugačiju dimenziju, iako smatramo da je crn i lepši, ali to je ipak stvar subjektivnog utiska.

Ostale vodeće karakteristike uključuju IP68 ocenu otpornosti na prašinu i vodu, Samsung Pay putem NFC-a i MST-a, i čitav niz senzora, uključujući ultrazvučni senzor otiska prsta nove generacije. Samsung tvrdi da je on oko 1,7 puta veću od prethodnog modela i po našem iskustvu je radio vrlo dobro. Sve što je potrebno je brzi dodir za uspešnu potvrdu identiteta. Podržano je i prepoznavanje lica, koje je takođe dosta pouzdano.

Ekran
Ekran je definitivno jedna od glavnih karakteristika Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Svetliji je i ima veći odnos kontrasta u poređenju sa ekranom Galaxy S20 Ultra, ali što je još važnije, sada može da radi na do 120 Hz uz matičnu QHD + rezoluciju, što sa prošlogodišnjim serijama nije bilo moguće. Samsung tvrdi da se brzina osvežavanja ekrana na Galaxy S21 Ultra 5G može smanjiti sve do 10 Hz ako je potrebno, kako bi se uštedela energija. Ovo je ujedno i jedini telefon u seriji koji ima ekran sa zakrivljenim ivicama, dok drugi Galaxy S21 modeli imaju ravne ivice. Ostale funkcije uključuju veći senzor otiska prsta na ekranu, podršku za opcionalni olovku S Pen i HDR10 + sertifikat.

Galaxy S21 Ultra 5G predstavlja odličan uređaj za gledanje video sadržaja. 6,8-inčni AMOLED ekran postaje neverovatno svetao, a boje izgledaju bogate i živahne. QHD+ rezolucija nudi vrlo dobru oštrinu, što je korisno prilikom čitanja teksta.

Video snimci generalno izgledaju sjajno na ekranu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Gledanje tamnih scena u filmovima nije problem jer AMOLED panel može da postigne impresivne nivoe crne. Zvuk iz stereo zvučnika je takođe veoma dobar zahvaljujući poboljšanju Dolby Atmos. Dobijate visokokvalitetnu reprodukciju zvuka uz podršku za DSD 64/128 i 32-bitne PCM formate preko žičnih slušalica.

Softver i interfejs
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G pokreće OneUI 3.1 i radio je glatko, bez stvarnih nagoveštaja kašnjenja ili usporavanja tokom nekoliko nedelja testiranja. Ovo je najnovija verzija Samsung-ovog prilagođenog interfejsa, a zasniva se na Android-u 11.

Prisutni su poznati Samsung pokreti i prečice poput Edge panela, što bi trebalo da učini da se postojeći Samsung-ovi korisnici osećaju kao kod kuće. Za razliku od iPhone 12 Pro Max, veliki ekran možete bolje iskoristiti otvaranjem dve aplikacije na podeljenom ekranu.

Takođe, tu je i Samsung Dex, koji smatramo izuzetno korisnim za bežično prenošenje datoteka sa prenosnog računara na telefon i obrnuto.

Hardver i performanse
Osim odličnih performansi kamere, Samsung Galaxy S21 Ultra takođe je istinski vodeći model sa najsavremenijim komponentama. Verziju u Evropi pokreće Samsung-ov Exynos 2100 5G SoC, koji je sličan Qualcomm Snapdragon 888 SoC u pogledu procesa izrade i vrsta i broja ARM CPU jezgara. Varijanta RAM-a od 12 GB koju smo imali na testu postigla je sjajne rezultate na benchmark testovima. Ipak, rezultati zaostaju za onim što Apple-ov A14 Bionic iz iPhone 12 serije može da proizvede, ali iskreno, bilo bi vam teško da utvrdite bilo kakvu razliku između ovih telefona uz redovnu upotrebu.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G lako je pokrenuo grafički intenzivne igre poput Call of Duty Mobile i Asphalt 9 Legends u QHD+ rezoluciji. Igranje je bilo glatko sa solidnim frekvencijama. Gornja polovina metalnog okvira se veoma brzo zagrevala tokom igranja, što ćete osetiti ako ovaj telefon koristite bez zaštitne maske. Ustvari, ovo zagrevanje je bilo primetno čak i kada se koristi aplikacija za kameru. Telefon nam se nikada nije neprijatno zagrejao, a čini nam se da ni ovo ne smanjuje performanse tokom kraće upotrebe.

Galaxy S21 Ultra takođe u potpunosti podržava Samsung-ovu S olovku, koja se prodaje kao dodatna oprema. Nisamo mogli da testiramo ovo jer ga Samsung nije poslao zajedno sa telefonom, ali pretpostavljamo da bi iskustvo trebalo da bude slično korišćenju najnovijih telefona Galaxy Note serije.

Povezivanje
Samsung Galaxy S21 Ultra takođe podržava Wi-Fi 6E i ima čip UltraWide Band (UWB), koji bi trebalo da omogući da se telefon koristi kao digitalni ključ za otključavanje automobila (kada se pokrenu kompatibilni modeli).

Kao potencijalnu manu vidimo to što je kabal koji dobijate uz uređaj tipa USB-C sa obe strane. To znači da ćete Samsung Galaxy S21 Ultra lako povezati sa, recimo, MacBook-om koji verovatno nemate, ali ćete ga teško povezati sa vašim starijim laptopom ili računarom koji nema USB-C. Da ne spominjemo što većina starijih strujnih adaptera koje posedujete verovatno nije USB-C, već USB-A, ali o problemu punjenja u nastavku.

Prisutna su sva moguća povezivanja koja će vam ikada trebati, ali ipak ono najbitnije je u samom nazivu uređaja - 5G. Nažalost, 5G u Srbiji nije dostupan u komercijalnoj upotrebi, pa tako nismo mogli da ga testiramio. Kako su i granice zatvorene, nismo mogli da ga testiramo ni u inostranstvu, ali se nadamo da ćemo uskoro moći i da ćemo napraviti detaljan 5G test.

Spomenimo da je opet izostao i 3,5mm audio jack koji imaju mnogi jeftiniji modeli. Ovo ranije nije bio toliki problem jer je Samsung isporučivao kvalitetne AKG slušalice sa USB-C portom, dok sada one više nisu sadržane u prodajnom pakovanju.

Kamere
Iako mogućnosti kamere Galaxy S21 Ultra 5G ostaju u velikoj meri slične onima svog prethodnika, Samsung je preradio implementaciju, posebno telefoto kamera. Tu je nova generacija primarne kamere od 108 megapiksela koja vrši spajanje bez piksela, kombinujući informacije iz devet piksela u jedan, za detaljnije fotografije od 12 megapiksela.

Tu su ultraširokougaona kamera od 12 megapiksela i dve telefoto kamere. Oba poslednja imaju senzore od 10 megapiksela, ali sa različitim vrstama sočiva sa optičkim zumom. Jedan ima 3x optički zum, dok drugi može 10x, sa objektivom u periskopskom stilu. Ovaj put se ne pominje hibridni zum, međutim još uvek se primenjuje neka AI obrada na većim nivoima uvećanja.

Samsung nastavlja sa tržištem Space Zoom, koji na Galaxy S21 Ultra 5G ide sve do 100x. Pri tako velikom uvećanju može biti vrlo nezgodno pravilno uokviriti snimke, posebno ako snimate iz ruke, što smo doživeli i sa Galaxy S20 Ultra. Tu dolazi nova funkcija zaključavanja zuma. Kada premašite uvećanje od 20x, u tražilu ćete dobiti mali prozor za pregled koji će vam pomoći da bolje pronađete svoj predmet. Ako okvir držite dovoljno mirno jednu i po sekundu ili dodirnete okvir za pregled, kamera će zaključati fokus na subjekt i držati se njega (okvir za pregled postaje žut da bi to potvrdio), što će znatno olakšati dobijanje ispravnog kadara.

Novi telefoto objektivi, zajedno sa ovom funkcijom zaključavanja zuma, znače da uvećani snimci izgledaju bolje i da ih je malo lakše snimiti. Aplikacija kamere nudi iste naporne zaustavljanja pri 3x, 4x, 10x, 30x i 100x, ili možete pomoću klizača odabrati tačno potreban nivo zuma. Galaxy S21 Ultra 5G će koristiti digitalni zum između 1x i 3x, pre nego što se prebaci na prvu telefoto kameru, a zatim ponovo između 3x i 10x kada se prebaci na drugu telefoto kameru. Kvalitet slike je primetno oštriji na osnovnom nivou optičkog zuma u poređenju sa bilo kojim nivoom između. Kvalitet slike je kod 100x relativno slabiji, ali AI obrada pomaže u dobijanju upotrebljivijih snimaka.

Pri slabom osvetljenju većina pametnih telefona odustaje od telefoto kamera i samo koristi primarnu kameru sa digitalnim zumom zbog svojih boljih otvora blende, ali Samsung Galaxy S21 Ultra 5G će i dalje koristiti svoje telefoto kamere što je više moguće uprkos njihovim uskim otvorima. Rezultati su predvidljivo lošiji, ali ako ih koristite sa noćnim režimom, rezultati su iznenađujuće dobri. U takvim slučajevima, opseg zuma je ograničen na 10x i telefon se drži 3x telefoto kamere čak i na tom nivou, jer 10x kamera ima vrlo uski otvor blende f / 4,9. Noću samo uspeli da da snimimo vrlo dobre snimke sa telefoto kamerom.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G takođe može da snima fotografije od 108 megapiksela koristeći glavnu kameru, omogućavajući vam da uvećate i obrežete objekat kasnije, što u teoriji ima isti efekat kao i zumiranje. Međutim, primetili smo da kvalitet slike nije najbolji i bolje vam je da koristite telefoto kamere. Ovo važi za snimke pri dnevnom svetlu, kao i pri slabom osvetljenju.

Fotografije od 12 megapiksela, snimljene glavnom kamerom u dobrom svetlu, izgledale su izvrsno. Dinamički opseg je bio dobar, bilo je puno detalja, a boje su izgledale prirodno. Automatsko fokusiranje je bilo brzo i precizno zahvaljujući laserskom AF senzoru, kao što smo videli na Galaxy Note 20 Ultra. Ako se preblizu približite subjektu, pokreće se pojačivač fokusa, prebacujući se na ultraširokougaonu kameru za super-makro snimak. Bilo je neprijatno jer se obično aktivira čak i ako niste preblizu subjektu i kvalitet slike je dosta slabiji u poređenju sa onim što glavna kamera može da snimi. Srećom, mala ikona prebacivanja u tražilu omogućava vam da je odmah isključite, ali to pravi još jedan nepotrebni korak.

Snimci izbliza izgledaju sjajno, sa bogatim detaljima i bojama. Samsung-ov režim živog fokusa sada se jednostavno naziva Portret i nudi iste uzorke bokeha na izbor kao i ranije. Izuzetno široka kamera je takođe kompetentna za snimanje pejzaža, sa sličnim tonom boje kao i glavna kamera. Pri slabom osvetljenju, primarne i ultraširoke kamere nastavljaju da impresioniraju čak i bez noćnog režima, ali možete očekivati bolje izložene slike kada koristite noćni režim.

Postoji novi režim snimanja video zapisa pod nazivom Director's View, koji nudi preglede uživo onoga što ultraširoka, glavna i 3x telefoto kamera može snimiti dok snimate, tako da znate šta možete očekivati pre prebacivanja. Takođe možete da omogućite aktivni feed sa selfi kamere, sa podeljenim ekranom ili prozorom slika u slici, koji Samsung naziva "Vloggers view". Mi nismo našli mnogo koristi za ovaj režim snimanja, ali nekim ljudima može biti koristan. Ostatak režima snimanja sličan je onome što smo videli prošle godine, uključujući Single Take, Portrait Video, Super Slow-mo itd.

Samsung je uneo neke izmene u mogućnosti video snimanja Galaxy S21 Ultra 5G, ali one još uvek nisu toliko opsežne koliko bi želeli. Sada možete da snimate 4K video od 60 kadrova u sekundi sa bilo kojom od kamera, nešto što je Apple predstavio sa iPhone 11 Pro. Međutim, ne možete prelaziti sa jedne kamere na drugu na Galaxy S21 Ultra 5G kada započne snimanje, što je malo ograničenje. Za ovo ćete morati da snimate pri 4K 30fps.

Samsung još uvek osmišljava 8K video snimanje, koje je sada stabilizovano, ali takođe uveliko urezuje okvir. Kvalitet video zapisa je dobar pri dnevnom svetlu, ali je zrnast pri slabom osvetljenju. Ne postoji ograničenje dužine snimanja. Veliko razočaranje za nas je ipak to što je 8K video i dalje ograničen na 24 sličice u sekundi, kao na Galaxy S20 seriji. Sveukupni kvalitet video zapisa je vrlo dobar, sa oštrim detaljima, dobrom stabilizacijom i prirodnim bojama na snimcima snimljenim pri dnevnom svetlu. Video zapisi snimljeni u lošem osvetljenju, čak i sa 3x telefoto kamerom, takođe su bili impresivni.

Sve u svemu, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G ima moćan impresivan set zadnjih kamera i sve one imaju važne uloge, za razliku od telefona sa namenskom dubinskom ili makro kamerom. Ovde je podjednako kompetentna i selfi kamera. Ima senzor od 40 megapiksela i podrazumevano snima povezane fotografije od 10 megapiksela. Ima autofokus i može da snima 4K 60fps stabilizovane video zapise. Kvalitet slike pri dnevnom i slabom osvetljenju, posebno kod noćnog režima, je veoma dobar.

Baterija
Tokom testiranja ustanovili smo da je trajanje baterije prilično solidno. Kapacitet baterije od 5.000 mAh jednak je onom koji je imao Galaxy S20 Ultra i lako traje više od celog dana teške do srednje upotrebe. Lakšom upotrebom uspeli smo da produžimo vek trajanja baterije na nešto više od dan i po. To je bilo sa ekranom podešenim na QHD+ i omogućenom prilagodljivom brzinom od 120Hz. Samsung Galaxy S21 Ultra 5G trajao je 15 sati i 37 minuta u našem testu HD video prikaza, sa ekranom u podrazumevanoj rezoluciji (FullHD+).

Galaxy S21 Ultra 5G podržava brzo punjenje, ali samo do 25W, sa kompatibilnim USB PowerDelivery (PD) adapterom tipa C. Ovo je nešto što ćete morati da kupite odvojeno, bilo od Samsung-a ili nezavisnog dobavljača, jer adapter za napajanje više nemate u kutiji. U stvari, dobijate samo USB Type-C kabl i alat za izbacivanje SIM-a.

Bateriju Samsung Galaxy S21 Ultra 5G punili smo sa Apple-ovim punjačem za MacBook snage 61W. Za 30 minuta, baterija je napunjena svega 33%, za 1 sat 65%, dok je za punu bateriju trebalo čak 100 minuta. Naš punjač telefon uopšte nije prepoznao kao super brzi i zato su rezultati lošiji. Ipak, neki su sa slabijim punjačima uspevali da bateriju napune od 0 do 100% za svega 70 minuta. Smatramo da je ova situacija loša jer očigledno je da Samsung ne tretira sve punjače jednako, odnosno da favorizuje sopstvene jer punjači drugih proizvđača, iako imaju veću snagu, uređaj pune dosta sporije, a to smo imali prilike da vidimo iz nekoliko testova na YouTube-u i našeg ličnog primera. Ovaj telefon takođe može bežično brzo da se puni kompatibilnim punjačem, a moguće je i obrnuto bežično punjenje.


Utisak
Dugo vremena su se Samsung-ovi Galaxy S vodeći modeli u bilo kojoj generaciji uglavnom razlikovali po ekranu i veličini baterije, pri čemu su plus modeli imali veću korist. To se promenilo prošle godine kada je Samsung predstavio treći "Ultra" model sa fokusom na kamere. Ove godine Samsung pokušava da stvori još veći jaz između svojih modela. Galaxy S21 Ultra 5G nastavlja da bude heroj proizvod, pa tako Galaxy S21+ 5G i S21 5G sada imaju manje rezolucije (FullHD+) prikaza, a ovaj drugi i plastiču poleđinu. Samsung je prošle godine uradio nešto slično sa Galaxy Note 20 serijom, Ultra model je dobio premium tretman, dok je standardni model morao da živi sa velikim kompromisima.

Tek treba da testiramo Galaxy S21 5G i Galaxy S21+ 5G, tako da ćemo zadržati svoj sud za njih dok to ne učinimo, ali jasno je da Samsung želi da korisnike koji žele najviše premium iskustvo pogura prema Ultra modelu, čak i ako ne brinu toliko o kamerama.

Samsung je ove godine povećao cene svih svojih Galaxy S telefona, što nisu svi dočekali spremno. Cena od preko 150.000 dinara za Ultra model nije nešto što možemo da pohvalimo.

Iako smatramo da je preskup, ipak je jeftiniji od uređaja iPhone 12 Pro serije, ali se ta razlika u odnosu na ranije godine dosta smanjila. Oba dolaze bez punjača u kutiji, što svakako kritikujemo, a zašto je to toliko loše, najbolje je u videu objasnio Mrwhosetheboss pa preporučujemo da ga pogledate.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Precenjen telefon, Samsung je umislio da je Apple i zato ce ih zgaziti Xiaomi i ostali kineski proizvodjaci


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.