Chia Coin rudarenje ubija 512 GB SSD za samo 40 dana


Nova kriptovaluta Chia predstavlja se kao ekološki prihvatljiva alternativa Bitcoin-u, koji između ostalog svake godine troši više energije nego cela Švedska, zahvaljujući korišćenju prostora za skladištenje, a ne računarskoj snazi. Ali njene "zelene" osobine izgledaju dosta klimavo. Ne samo da počinjemo da primećujemo znakove nestašice HDD-a i SSD-a, već i znatno smanjuje životni vek tih pogona.

Chia koristi model "dokaz prostora i vremena" umesto "dokaz rada" (Bitcoin) ili "dokaz udela" (Etherium 2.0), što u osnovi znači da "farmovanje" Chia valute radite na način da dodeljujete svoj neiskorišćeni prostor na disku.

Iako proizvođači već beleže porast prodaje, neki savetuju kupcima da će korišćenje njihovih proizvoda za farmovanje Chia poništiti garancije koja imaju prilikom kupovine novog diska, a najnoviji izveštaj otkriva i zašto.

Prema kineskoj stranici Fast Technology koju prenosi Hardware Times, konstantno farmanje Chia valute na SSD-u od 512 GB, koji obično traje od pet do deset godina, može smanjiti životni vek diska na samo 40 dana, kao rezultat zapisivanja 256TB podataka tokom tog vremena.

Pogoni sa više prostora za skladištenje traju duže, ali se i njima znatno smanjuje životni vek: SSD od 1 TB traje oko 80 dana, dok će Chia farmovanje ubiti SSD od 2 TB za 160 dana. Iako marka i model ovih pogona nisu navedeni, izveštaj ilustruje koliko se brzo mogu uništiti.

Niska cena SSD-ova znači da Chia proizvođači mogu jednostavno da bace svoje istrošene diskove i kupe nove, što baš i nije dobro za okolinu. Alternativno, mogli bi kupiti "ultra izdržljivi" NVMe SSD od TeamGroup dizajniran za rudarenje ili farmovanje kriptovaluta. Dolazi sa 12.000 TBW (garancija izdržljivosti u količini zapisanih terabajta) nivoa izdržljivosti i 12-godišnjom garancijom, ali cena od 800 USD za model od 2TB, verovatno će odbiti mnoge kupce.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.