Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta na četiri meseca


Iran je privremeno zabranio rudarenje kriptovaluta, zbog učestalih nestanaka struje u većim gradovima. Kako prenosi Bloomberg, iranski predsednik Hassan Rouhani, rekao je da će zabrana trajati do 22. septembra ove godine.

Prema izvještaju BBC-a, iranski rudari Bitcoin-a, moraju da se registruju kod vlade, dodatno plate električnu energiju i prodaju svoje kriptovalute centralnoj banci. Rouhani je izjavio da se rudarenjem potroši 2 GW snage dnevno i da je čak 85 posto operacija takve vrste nelicencirano. Procenjuje se da se 4,5 posto ukupnog svetskog rudarstva bitcoina odvija u Iranu.

"Svi u zemlji pronalaze način kako bi rudarili kriptovalute. Ko god od danas to čini, bavi se ilegalnim poslom. Čak i oni kojima je to do sada bilo dozvoljeno, više to ne smeju da rade dok ne rešimo ovaj problem", objašnjava Rouhani ističući da su se dozvoljene rudarske operacije u državi, već dobrovoljno ugasile.

Kako bi se borili protiv nelicenciranog rudarstva, iranska vlada je angažovala špijune da lociraju rudare koji računare skrivaju svuda, od svojih domova, pa sve do verskih objekata poput džamija. Osim toga, iranska kompanija za proizvodnju i distribuciju električne energije, TAVANIR, nudi i novčane nagrade da bi podstakli ljude da prijave one koji ilegalno rudare kriptovalute.

Vest o iranskoj zabrani rudarenja stiže nakon što su kineski regulatori finansijske industrije onemogućili bankama i platnim kompanijama da klijentima nude usluge koje uključuju kriptovalute, što je sve imalo uticaja na pad cena kriptovaluta, kao i objava Elona Muska početkom meseca, da Tesla obustavlja prodaju automobila za bitcoine.




Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.