Nakon više od tri meseca rasta, cena Bitcoina potonula

Veliki uzlet početkom godine došao je do svog kraja, a cena Bitcoina počela je ovih dana strmoglavo da pada na nivoe na kojima se nalazila pre tri meseca. Nekoliko je razloga za činjenicu da Bitcoin, koji ste donedavno mogli prodati (ali i kupiti) za više od 60.000 američkih dolara, sada vredi oko 35.000 dolara.

Prvu rasprodaju pokrenula je objava Tesle da će ukinuti plaćanje njihovih automobila ovom kriptovalutom. Nedugo zatim na društvenim mrežama je počelo da se spekuliše o tome da će Tesla prodati, ili da već rasprodaje, svoju zalihu Bitcoin-a vrednu preko 1,5 milijardi dolara. Elon Musk sve je vrlo brzo opovrgnuo, ali to nije mnogo pomoglo onima koji su planirali da na porastu cene zarade. Pad cene Bitcoina nastavlja se već desetak dana u nizu, a vrednosti su mu pale na najniže nivoe od februara.

Dodatnu nesigurnost, strah i sumnju (FUD) na kriptotržište je pridodala i Kina potvrđivanjem svoje ranije najavljene odluke o zabrani transakcija kriptovalutama za sve poslovne subjekte i finansijske institucije. Kineska narodna banka upozorava da je vrednost kriptovaluta u poslednje vreme značajno fluktuirala, što je imao velik uticaj na imovinu ljudi i ometa normalno ekonomsko i finansijsko poslovanje.

Dodaju i da kriptovalute sa sobom nose veliki rizik i da se koriste za pranje novca, pa su zbog toga postrožili uslove za poslovanje s njima. Sada u Kini samo privatne osobe smeju da kupuju i drže kriptovalute, ali menjačnice, banke i druge finansijske institucije sa njima ne smiju da posluju niti da ih primaju kao sredstvo plaćanja.

Posledica svega ovoga još je jedan pad cene Bitcoina i gotovo svih ostalih važnijih altcoina. Koliko će on trajati, teško je predvideti. Sigurno će se pojaviti i poneki naslov sa rečima "bitcoin je mrtav" – a na vama je hoćete li mu poverovati.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.