Počela je epska sudska bitka - Epic protiv Apple-a


Prošlog leta spor izdavača svetski popularne igre Fortnite, Epic Games-a sa jedne i Applea i Google-a sa druge strane, kulminirao je izbacivanjem Fortnite-a iz prodavnica mobilnih aplikacija ovih kompanija. Epic Games je, naime, zakuvao celu priču nudeći igračima popuste na svoja izdanja, ali ako ih ne uplate preko Apple-ove ili Google-ove prodavnice. Taj potez je u ovim kompanijama proglašen "ilegalnim", tj. Epic-u je poručeno da praksa naplaćivanja sadržaja mimo službenog kanala krši pravila prodavnice aplikacija. Kako ovi nisu svoju politiku promenili, vrlo su brzo izleteli sa tih platformi – a odmah potom usledila je i tužba.

Od tada je prošlo više od pola godine, a parnica Epic-a protiv Apple-a je sada došla na red na sudu u Oaklandu, nakon inicijalnih saslušanja koja su obavljena prošlog meseca. Istovremeno je proces protiv Applea pokrenut i u Evropskoj uniji zbog iste stvari – nametanja sopstvenih kanala prodaje za igre i muziku, odnosno iskorišćavanje povlašećnog položaja.

U američkoj sudnici prva dva dana sučelili su se generalni izvršni direktor Epic-a, Tim Sweeney, zajedno sa svojim advokatima, sa pravnim timom Apple-a. Analitičari kažu kako Epic nema prevelike šanse u dokazivanju monopolističkog ponašanja Apple-a, jer je američki pravni sistem tradicionalno naklonjen velikim korporacijama. Apple je u tom pogledu značajno veći od Epic-a - vrednost mu je preko 2,1 biliona dolara, dok Epic vredi "samo" oko 29 milijardi.

Kako bi "David pobedio Golijata" u ovom slučaju, njihovi pravnici će morati da dokažu da je Apple svojim ponašanjem značajno uticao na pravila poštenog tržišnog takmičenja i uticao na celo tržište kako bi ga okrenuo u svoju korist. Porote u ovoj parnici nema, već će odluka biti u rukama federalne sutkinje kojoj je slučaj dodeljen.

Prvoga dana suđenja, u ponedeljak, Epic-ov šef Sweeney izneo je njihove stavove, naveo kako Apple predstavlja svoj App Store kao jedinu mogućnost za plaćanje usluga, te na sve transakcije uzima proviziju od 30%. S druge strane, Apple-ova strana tvrdi da je sve što čine u interesu korisnika i bezbednosti aplikacija, ali i da njihov ekosistem mnogo doprinosi uspehu igara poput Fortnite-a. Sweeney je čak i priznao da su u avgustu prošle godine namerno prekršili Apple-ova pravila – u nadi da će Apple razmisliti o svojoj politici pre nego što ih izbaci sa platforme.

Suđenje će potrajati oko tri nedelje, a jedan od zanimljivijih trenutaka trebalo bi da bude i svedočenje prvog čoveka Apple-a, Tima Cook-a, ali za sada se ne zna kada će se ono dogoditi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.