Bitcoin postaje službena valuta u Salvadoru


Srednjoamerička država Salvador mogla bi da postane prva zemlja u svetu koja će službeno prihvaćati Bitcoin. Predsednik Salvadora Nayib Bukele izjavio je kako će predložiti zakon koji će Bitcoin-u omogućiti da postane legalno službeno sredstvo plaćanja uz američki dolar.

Za uvođenje Bitcoin-a kao službene valute, vlada Salvadora planira da sarađuje sa kompanijom Strike koja je razvila digitalni novčanik, kako bi izradili, kako kažu, "financijski framework oko digitalnog monetarnog formata".

Osnivač Strikea Jack Mallers, tvrdi da će Bitcoin pomoći državama poput Salvadora u borbi protiv potencijalnih "šokova inflacije" kakvi se pojavljuju kod tradicionalnih valuta.

Treba naglasiti da u Salvadoru oko 20 posto BDP-a otpada na transfere novca od migranata koji su se iselili u druge države poput SAD-a. S obzirom da takvi prenosi novca uključuju visoke naknade, Bitcoin-om bi se one mogle izbeći, što bi prema mišljenju predsednika Bukelea trebalo potaknuti migrante da u zemlju legalno šalju veće količine novca.

Finansijski stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo da bude jako riskantan potez salvadorske vlade, jer Bitcoin nije stabilan kao druge valute. Iako iza njega ne stoje financijske institucije i banke, što je zapravo najveća prednost kriptovaluta, to mu je ujedno i najveća mana, jer nema potporu stabilnih izvora poput zlatnih rezervi.

Kao i druge kriptovalute, vrlo je nestabilan o čemu svedoče ogromni skokovi i padovi. Stručnjaci posebno upozoravaju da bi oni stanovnici Salvadora koji jedva spajaju kraj s krajem mogli biti finansijski uništeni ako će računati na prenos kriptovalute ukoliko Bitcoin-u vrednost odjednom padne bez upozorenja.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.