Dva brata ukrala 3,6 milijardi dolara u Bitcoinu, niko ne zna gde su


U svetu kriptovaluta, dogodila se najveća prevara do sada. Naime, vlasnici ulagačke tvrtke Africrypt, odnosno dva brata iz Južnoafričke Republike, prevarili su svoje klijente i tako su nelegalno dobili 69.000 Bitcoin-a ili 3,6 milijardi dolara, prenosi Bloomberg.

Sve je počelo još u aprilu kada je jedan od braće, 20-godišnji direktor Africrypta Ameer Cajee, obavestio svoje klijente da je bio žrtva hakovanja, pri čemu je od njih zatražio da napad nikome ne prijavljuju, pogotovo ne vlastima i advokatima, jer bi to navodno usporilo povrat izgubljenog novca.

Ali, nekim je ulagačima ipak ovo zvučalo sumnjivo, pa su odlučili da angažuju advokatsku kompaniju Hanekom da istraži šta je u pitanju, a zasebna grupa je već započela postupak likvidacije Africrypt-a.

"Odmah smo bili sumnjičavi jer su iz Africrypta molili ulagače da ne poduzimaju nikakve pravne mere", rekli su advokati Hanekoma ističući činjenicu da su zaposleni Africrypta izgubili pristup platformi sedam dana pre navodnog hakerskog napada.

Daljnjom istragom, otkriveno je da je sav novac iz ulagačke kompanije Africrypt, prebačen sa južnoafričkih računa i digitalnih novčanika kroz mešavinu različitih kriptovaluta da bi mu se što teže moglo ući u trag. Nakon toga, Cajeea i njegovog 19-godišnjeg brata Raeesa, više niko nije mogao dobiti te im se na pozive javlja automatska sekretarica.

Ovaj slučaj istražuju i južnoafričke finansijske vlasti, ali budući da se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom finansijskom imovinom, trenutno je nemoguće otvoriti službenu istragu, a ni policija se nije oglasila o krađi. Navodi se da bi ovo moglo da podstakne regulatore širom sveta da uvedu određene zakone usred sve češćih slučajeva prevara.

Podsećamo da ovo nije prvi slučaj ovakve prevare u Južnoafričkoj Republici. Naime, prošle godine je propala ulagačka kompanija Mirror Trading International i tada je nestalo oko 23 hiljade kriptovaluta u vrednosti od oko 1,2 milijarde dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.