Kina nastavlja rat protiv rudara kriptovaluta


Poslednjih meseci, nakon što je tržište Bitcoin-a i drugih kriptovaluta doživelo procvat, glavna tema u tom svetu jeste odnos Kine prema digitalnoj imovini i njenom rudarenju. Osim što zabranjuju transakcije kriptovalutama za sve poslovne subjekte i finansijske institucije, sada su počeli da "drmaju" kriptotržištem dodatnim zabranama koje se tiču rudarenja.

Ovoga vikenda je tako vlast kineske pokrajine Sečuan zabranila rad velikim postrojenjima za rudarenje kriptovaluta. Tamošnja Nacionalna komisija za razvoj i reforme, zajedno sa Kancelarijom za energetiku, izdala je saopštenje kojim se pogonima za rudarenje u potpunosti zabranjuje rad. Takvih je velikih pogona u Sečuanu bilo 26, a nakon obilaska od strane nadležnih institucija, naređeno im je da najkasnije ove nedjelje prestanu sa radom.

Ovaj radikalni potez znači da je u Kini sada ugašeno oko 90% svih kapaciteta za rudarenje Bitcoin-a, barem privremeno. Naime, ranije su slične zabrane aktivirane i u pokrajinama Xinjiang, Yunnan i Qinghai.

Očekivano, novi Kineski udar na rudare odjeknuo je u svetu i kao posledicu imao pad vrednosti Bitcoin-a. Glavna svetska kriptovaluta zabeležila je pad vrednosti od gotovo 10% u ponedeljak, nakon što su "rudnici" u Kini ugašeni.

Pad vrednosti Bitcoin-a sa sobom je prema dolje povukao i cene drugih glavnih kriptovaluta, pa su one vodeće tokom ponedeljka izgubile od 5 do 10% svoje dotadašnje vrednosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.