Osim što usporava aplikacije, OnePlus sada kritikuje i Snapdragon 888

OnePlus je brand koji je svojom pojavom doneo mnoge promene u svet smartfona i prilično je dobro prihvaćen na evropskom, ali i svetskom tržištu uopšteno. Nećemo sada ponavljati da je od tzv. flagship killera postao upravo suprotno, jer je povećanje cene dobrim delom i opravdao, i svakako treba istaknuti da je stvorio vrlo zadovoljnu bazu kupaca.

Uz gotovo konstantan rast u proteklih osam godina, OnePlus je imao i svojih "trzavica". Tako smo dva puta svedočili kako je neovlašćeno slao podatke korisnika u Kinu (što američkim vlastima iz nekog razloga tada nije smetalo), da bi se kasnije dogodila i afera curenja podataka sa brojevima kreditnih kartica kupaca u njihovom EU webshopu.

Zanimljivo, ovi događaji nisu niti malo naštetili ugledu kompanije, a razloge za to možemo tražiti upravo u izvrsnim proizvodima koje svake godine plasiraju, tako da će im korisnici čak i ovakve ozbiljnije propuste progledati kroz prste.

Ali, sada, još koju godinu kasnije, OnePlus se našao pod osudama korisnika, ali ne zbog problema samog po sebi, već zbog prilično glupih službenih objašnjenja.

Naime, OnePlus se pre nekoliko dana našao u centru pažnje zbog dokazanog throttlovanja određenih aplikacija na svojim uređajima najnovije generacije kao što je npr. OnePlus 9 Pro. Da budemo iskreni, malo ko od korisnika će ovo primetiti golim okom, ali kad su poedinci krenuli međusobno da upoređuju performanse svoji identičnih uređaja, otkrili su da aplikacije ne rade jednakom brzinom, ili barem fluidnošću u svakom trenutku.

Nakon što je rasprava izašla u javnost, OnePlus se oglasio službenim saopštenjem da se radi o nameri da se očuva baterija uređaja. Ova nam je priča već poznata kad je Apple pre nekoliko godina učinio sličnu stvar i bio čak tužen od strane mnogih korisnika i procesuiran od strane regulatora pojedinih država.

Takođe, ovo throttlovanje je mnoge podsetilo da varanje na benchmark testovima od pre par godina, ali tim sportom su se ionako bavili više-manje svi proizvođači, tako da ni to tada nije previše ozbiljno shvaćeno. Naravno, reakcije publike su bile očekivano podrugljive, da bi se OnePlus naknadno izdao još jedno saopštenje, u kojem je tek sam sebi skočio u usta.

Ironično, OnePlus sada kaže da su "procesori kao što je Snapdragon 888 zapravo overkill za mnoge aplikacije". Ova izjava možda i nije toliko netačna, koliko mahom naprednim korisnicima, s obzirom na prirodu procesora i filozofiju prodaje, vređa inteligenciju. Svi koji su kupili OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro, kupili su ga zbog njihovih izvrsnih performansi koje uglavnom može zahvaliti izvrsnom Snapdragon-u 888, tako da ovu kategoriju kupaca ne zanima šta će se neka aplikacija nepotrebno vrteti brže nego što bi trebala.

Ako govorimo o throttlovanju, upitno je koliko će ono u ovakvim situacijama smanjiti potrošnju baterije i pregrejavanje, budući da je sam procesor sa tri-cluster rasporedom jezgri u startu predviđen da radi u pravo to – smanjuje potrošnju energije i pregrevanje na način da su slabija jezgra predviđene za manje zahtevne zadatke i pritom će se potrošnja i zagrejavanje smanjiti, dok se u slučaju zahtevnijih procesa uključuju ona jača.

Dakle, OnePlus svakom novom službenom izjavom diskredituje sam sebe i korisnicima još više vređa inteligenciju, a pritom još u celu priču uvlači ključnog partnera – Qualcomm.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.