Haker vratio gotovo polovinu ukradenog iznosa menjačnici Poly Network


Gledano prema iznosu novca ukradenome u obliku kriptoimovine, ovonedeljna pljačka menjačnice Poly Network bila je najveća pljačka kriptovaluta u istoriji. U njoj nije ukradena najveća količina tokena, ali je njihova vrednost viša nego kada su se događale do sada najveće pljačke. Bez obzira na to, u bizarnom raspletu lopov koji je napao Poly Network počeo je da vraća novac svojoj žrtvi, pa je samim time i pljačka kao takva degradirana sa prvog mesta.

Pisali smo već o tome kako je sistem Poly Network-a napadnut i kako je sa njega ukradeno preko 600 miliona dolara u raznim kriptovalutama, i kako vlasnicima menjačnice nije preostalo ništa drugo nego da objave adrese walleta na kojima se nalaze ukradena sredstva i javno zatraže od napadača da im ukradeno – vrate.



Ovaj neuobičajeni postupak, začudo, urodio je plodom. Napadač, očito ne preterano iskusan i stručan u područiju kriptovaluta, shvatio je da neće tako lako sakriti ukradene coine, pa je počeo da vraća ukradena sredstva na wallete menjačnice. Pritom je i pokušao da komunicira sa žrtvom kroz opise transakcija, otkrivajući da nije siguran koliko je u opasnosti.

Potom je odgovorio i na pitanje o tome zašto je uopšte hakovao menjačnicu. Kaže da je primetio propust na njoj i učinio to "iz zabave". Napomenuo je i kako mu je jedan od motiva bio prokazati bezbednosne nedostatke Poly Netfork-ove decentralizovane platforme za trgovinu na više blockchainova, a detaljno je objasnio i kako je izveo svoj napad.

Njegovi tekstovi otkrili su i da mu engleski očito nije materinji jezik, ali više detalja o njemu nije poznato. Ono što se zna, jeste da je u prvom danu, nakon što je s Poly Network-a ukrao oko 611 miliona dolara u protivvrednosti u raznim kriptovalutama, u nekoliko transakcija žrtvi vratio gotovo polovicu, oko 260 miliona dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.