Jedna od najvećih kripto-krađa do sada: Hakeri ukrali 600 miliona dolara


Vlasnici decentralizovane kripto menjačnice Poly Network objavili su u utorak kako su hakeri uspeli da iskoriste ranjivost njihovog sistema, upadnu u njega i na svoj wallet ilegalno prebace preko 600 miliona dolara u kriptovalutama. Ovaj iznos jedan je od najvećih ikada ukradenih na ovaj način. Kada je "ispražnjen" Mt.Gox je bio ostao bez 450, a Coincheck bez 400 miliona dolara (danas bi ove vrednosti bile značajno više zbog porasta cene kriptovaluta u međuvremenu).

U ovoj je akciji ukradeno oko 267 miliona dolara u etheru, 252 miliona dolara u Binance coinu i oko 85 miliona dolara u USDC tokenima.

Poly Network je platforma koja spaja blockchainove Binance Smart Chain, Ethereum i Polygon te omogućava decentralizovanu razmenu među njima. Nakon što su spomenuta ogromna sredstva ukradena sa njihove mreže, primećeno je kako su prebačena na najmanje tri različita walleta. Iz Poly Network-a sada traže od rudara da navedene adrese stave na crne liste, odnosno da ne prihvataju transakcije sa njih.

Kad je reč o mogućnosti povrata ukradenoga, oštećena se kompanija odlučila na neobičan potez. Detalje o krađi objavili su putem svojeg Twitter naloga, te su otvorenim pismom – pozvali lopove da vrate ukradeno. "Policija će ovu krađu smatrati teškim privrednim kriminalom i bićete traženi", poručuju hakerima, uz napomenu "Nije vam pametno da činite bilo kakve daljnje transakcije sa ukradenim sredstvima".

Apel na razumno ponašanje ljudi koji su upravo ukrali preko 600 miliona dolara čini se kao potez očajnika. Ali, bezbednosna kompanija SlowMist poručuje kako su njihovi stručnjaci uhvatili detalje o lopovima i njihovim računarima koji bi mogli da pomognu u istrazi. Dodaju i kako je ova pljačka bila dugo planirana, organizovana i dobro pripremljena.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.