Osuđenom dileru u Švedskoj država mora da vrati 1,5 miliona dolara u Bitcoin-ima


Neobičan slučaj "zarade" za vreme trajanja zatvorske kazne stiže iz Švedske. Tamošnja policija je, naime, pre otprilike dve godine uhapsila dilera droge i pritom mu zaplenila ilegalno stečenu imovinu u obliku Bitcoina. Radilo se o ukupno 36 Bitcoin-a, koji su tada vredeli nešto više od 3.700 po komadu. Zaplenjena je vrednost, dakle, iznosila oko 136.000 dolara, a tužilaštvo je na sudu uspešno dokazalo da je reč o ilegalnoj zaradi koja mora da bude oduzeta. Ali, pritom je tužiteljka u ovom slučaju načinila "grešku u koracima" – vrednost zaplenjene imovine izrazila je u novcu, a ne u Bitcoin-u.

Danas jedan Bitcoin vredi gotovo 50.000 dolara, odnosno oko 13 puta više nego kada je ovaj slučaj otvoren. Diler je u međuvremenu pušten iz zatvora nakon što se nagodio sa tužilaštvom, a u nagodbi stoji da za svoje grehe mora da plati kaznu u visini od oko 100.000 dolara. Država će si tako smeti naplatiti samo novčani iznos koji je tužilaštvo legalno zaplenilo, a on danas iznosi, u protuvrednosti, tek oko 3 Bitcoina.

Na kraju, ovaj će švedski diler ostati bez tek manje od 10% svojih Bitcoina. Država će prodati onoliko koliko sme da naplati iznos naveden prilikom zaplene, a ostatak – vredan oko 1,5 miliona dolara – biće vraćen vlasniku, iako tužilac i sud znaju da je stečen ilegalno.

Tužiteljka Tove Kullberg, koja je radila na ovom slučaju, priznala je kako je reč o spletu nesrećnih okolnosti po njih. Ovo je, kaže, u to vreme bio slučaj bez presedana za švedsko pravosuđe i nisu se najbolje snašli. Na kraju ih je ta "škola" poprilično koštala. Sada su naučili lekciju, poručuje Kullberg, pa će ubuduće eventualnu zaplenjenu kriptoimovinu navoditi direktno, a ne preračunatu u lokalnu ili koju drugu valutu.

Dodala je i kako bi vlasti trebale za ovakve slučajeve dodatno da edukuju tužioce, sudije i ostale uključene u proces, kako bi se slične greške i budućnosti izbegle.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.