''Anonimni'' ProtonMail predao podatke policiji i promenio pravila


Koliko su razni servisi koji nam nude internet anonimnost stvarno u stanju da ispune svoja obećanja govori nedavni primer švajcarskog ProtonMail-a koji je garantovao end-to-end enkripciju sadržaja mailova, nevođenje bilo kakvih logova sa IP-ovima i drugim identifikacionim podacima svojih korisnika i aktivno im savetovao korišćenje Tora za spajanje i korišćenje njihovog servisa.

Kome je promaklo, prošle nedelje je švajcarski sud ovoj švajcarskoj kompaniji naložio, na osnovu zahteva Interpola, da preda IP logove francuskog klimatskog aktiviste kojeg francuska policija sumnjiči za kazneno delo, a koji je koristio ProtonMail za komunikaciju. I ProtonMail je to učinio, iako je u njihovim sopstvenim pravilima pisalo "By default, we do not keep any IP logs which can be linked to your anonymous email account."

I to je bila istina. Ali, postupajući po sudskom nalogu švajcarskog suda, morali su da odstupe od "difolta"i početi da vode IP logove, što su i učinili, a onda su deo vezan za istraživanog korisnika morali da predaju sudu.

Sada su i pravila promenjena pa taj deo više uopšte ne spominje vođenje (ili ne) IP logova, već samo govori o tome kako ProtonMail poštuje privatnost i stavlja ljude, a ne oglašivače, na prvo mesto...

Da ne bi bilo zabune, ProtonMail nisu varalice i stvarno žele da omoguće neometanu, neprobojnu i anonimnu komunikaciju svojim korisnicima, ali stvarnost je takva da u sukobu sa državnim pravnim sistemima, ili još gore, mimo sudsko-pravnih procedura i u sukobu sa obaveštajnim, ovakvi servisi nemaju baš previše mogućnosti da se drže svojih ideala.

ProtonMail, naime, stvarno enkriptuje end-to-end komunikaciju na svom servisu ključevima koji im ni samima nisu poznati pa ih niti po sudskom nalogu ne mogu predati jer ih nemaju.

Imaju i sopstveni VPN servis, ProtonVPN, ali koga aktivno ne preporučuju – umesto toga savetuju korišćenje Tor-a, iako po švajcarskim zakonima ne mogu biti prisiljeni sudskim nalogom da predaju podatke o korisnicima VPN servisa.

Međutim, kao što je od ranije poznato, FBI može slobodno da špijunira korisnike koji koriste Tor browser i mrežu za svoju (lažnu) anonimnost što i nije neobično jer je razvoj Tor-a velikim delom finansiran od strane američke vlade preko Naval Research Lab-a i DARPA-e u 90-tima i 2000-tima, a čitava operacija Silk Road 2.0 napravljena je baš korišćenjem poznatih bezbednosnih propusta Tor mreže koji su godinama poznati FBI-ju.

Ukratko, ako baš imate tajne podatke za koje ne biste želeli da ih iko osim onoga kome ih šaljete pročita, možete li biti sigurni da im razne vlade i vlasti, vaša sopstvena ili neke druge, neće moći pristupiti jer ste korisnik nekog od servisa koji garantuje anonimnost? Ne. Kombinacija policijskih i obaveštajnih službi, lokalno zakonodavstvo i tehnička sredstva koja su na raspolaganju njima, a vama kao pojedincu nisu, gotovo garantuju da oslanjanje na obećanu anonimnost i neprobojnost od strane neke neovisne kompanije u pravilu nisu realni.


Od "po difoltu ne biežimo IP logove" do "poštujemo vašu privatnost" - stvarnost se umešala u ideale

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.