Apple reagovao na evropsku najavu obveze uvođenja USB-C punjača


Evropska komisija je ove nedelje, nakon višegodišnjih najava, otkrila svoj plan za donošenje zajedničke evropske regulative o punjačima elektronskih uređaja. Ona idu u smeru unificiranja priključaka na jedan jedinstveni standard, i to onaj prema kojem su proizvođači već počeli da gravitiraju: USB-C.

Ali, iako novi iPad Pro i iPad mini, na primer, već imaju USB-C utor kao standardni, a MacBook je bio jedan od prvih laptopova koji je prihvatio isti standard i za punjenje i za prenos podataka – Apple u svoj najpopularniji proizvod, iPhone, i dalje nije implementirao taj priključak. Prema dostupnim informacijama, to ni ne nameravaju da učine, već kroz godinu-dve planiraju da lansiraju iPhone u potpunosti bez fizičkih priključaka, koji bi se punio isključivo bežičnim putem.

Najava Evropske komisije, očekivano, nije najbolje "sela" Apple-u, jer bi oni mogli da budu jedini proizvođač telefona koji bi zbog novih pravila bio prisiljen da menja svoje telefone. Iz EK kažu da će donošenje propisa o zajedničkim punjačima biti "važna pobeda za potrošače" jer će oni moći istim punjačem puniti sve svoje uređaje, a i količina generisanog elektronskog otpada biće smanjenja.

Apple se već ranije bunio na ovakve najave. Njihov je argument bio da su već isporučili preko milijardu uređaja sa Lightning priključkom, pa bi napuštanje tog standarda stvorilo još više e-otpada i izazvalo suprotan efekt od onoga koji je Komisija očekivala.

Naveli su i da oni već imaju strujne adaptere sa USB-C priključkom te da se iPhone-i mogu puniti uz pomoć USB-C–na–Lightning pretvarača. Takvo rešenje, pak, ovonedeljnim najava ne bi bilo dozvoljeno jer predlog regulative izričito navodi da i strujni adapteri i uređaji moraju da imaju jedinstveni USB-C konektor.

Na službenu komunikaciju Evropske komisije i najavu donošenja nove regulative kroz nešto više od dve godine, iz Apple-a su ponovno reagovali. Putem portparola poručili su kako će "biti u kontaktu sa zainteresovanim stranama da bi im pomogli da pronađu rešenje koje će zaštititi interese potrošača". "I dalje smo zabrinuti da će striktna regulacija koja će dozvoliti samo jednu vrstu priključka ugušiti inovativnost, umesto da je podstiče, što će u na kraju naštetiti potrošačima i u Evropi i širom sveta", kažu iz Applea.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.