I Panama razmatra službeno prihvatanje kriptovaluta


Otprilike istovremeno s početkom korišćenja bitcoina kao službene valute u Salvadoru, prvoj zemlji na svetu koja se odlučila na takav potez, slična je inicijativa pokrenuta u još jednoj srednjoameričkoj zemlji, Panami. U tamošnjem parlamentu pojavio se predlog zakona kojim bi, slično Salvadoru, i Panama počela sa širokom primenom Bitcoina kao sredstva plaćanja.

Panamski predlog ide i korak dalje, pa predlaže da se "o istom trošku" uvođenje kriptovaluta u službenu upotrebu odmah proširi i na ethereum i ostale. To bi značilo i da bi blockchain tehnologija bila podignuta na nivo na kojem bi postala temelj za obavljanje posla u javnom i bankarskom sektoru Paname.

Predlagači ovog zakona kažu da bi, postane li Panama "kompatibilna sa blockchainom, kriptoimovinom i Internetom", to moglo da donese hiljade novih radnih mesta, privući investicije i učiniti vlast transparentnom. Prema tom predlogu Panama bi uvođenje kriptovalute sprovela u nešto manjem opsegu nego Salvador. Bitcoin i druge digitalne valute ne bi tamo postale službena nacionalna valuta, niti bi trgovci bili primorani da ih prihvataju.

Predlagač zakona, zastupnik Gabriel Silva, pojasnio je da se nikome ne bi nametala obveza poslovanja s Bitcoinom ili Ethereumom, već bi svi dobili slobodu da se njima služe kako žele. Kriptovalute bi tako postale legalna alternativa klasičnom novcu za sve privatne ili poslovne transakcije u Panami, a predlagači kažu da će glavna prednost biti brze i jeftine transakcije bez obzira na udaljenost među učesnicima i veličinu novčanog transfera.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.