Kina zabranila sve transakcije kriptovalutama


Deset kineskih regulatornih agencija, uključujući i centralnu banku, u petak su izrekle sveobuhvatnu zabranu kriptovaluta u toj zemlji. Prema njima, sve transakcije kriptovalutama u Kini se od sada smatraju ilegalnim finansijskim aktivnostima. To uključuje rudarenje, koje je zabranjeno već ranije, ali i plaćanje, kupoprodaju i praktično sve aktivnosti vezane uz digitalne valute.

Ova je objava dovela do pada vrednosti vodeće svetske kriptovalute, bitcoina, za oko 6% u samo sat vremena. Tokom jučerašnjeg dana cena Bitcoina je sa gotovo 45 pala na nešto iznad 41 hiljadu dolara, da bi se kasnije delimično oporavila. Sličnu su krivulju doživele i sve vodeće kriptovalute u svetu.

Kina je inače jedno od većih svetskih tržišta za kriptovalute, ili je to barem bila do sada. Njeni stanovnici često su se okretali bitcoinu usled nepoverenja prema domaćem finansijskom sistemu i službenoj valuti. Isto tako Kina je donedavno bila mesto gde su se nalazila velika postrojenja za rudarenje, ali i ona su ovoga leta zabranom izgnana iz te zemlje.

Zabrane kriptovaluta u Kini na snazi su, u raznim oblicima, još od 2019. godine, kada je prvi put zabranjena trgovina kriptovalutama. Ali, Kinezi su nastavili njima gotovo neometano da trguju putem inostranih menjačnica. Ove godine nastavilo se sa stezanjem obruča oko kripta, pa je, uz zabranu finansijskim institucijama da trguju kriptoimovinom, na snagu stupila i naredba bankama da ne smeju privatnim osobama da omogućavaju kupovinu kriptovaluta. Istovremeno je postrožena i zabrana rudarenja.

Sada, prema najnovijim odlukama, Kinezi više ne smeju da trguju kriptovalutama, a one se smatraju ilegalnima, i sredstvom koje se ne sme na tržištu koristiti kao novac. Isto tako Kinezima je zabranjeno i poslovanje sa inostranim menjačnicama, ali regulativa ne zabranjuje izričito posedovanje kriptovaluta.

Kao razloge za svoje oštre odluke u ovom područiju kineske vlasti navode da se bitcoin i druge kriptovalute koriste za špekulativna ulaganja, razne kriminalne aktivnosti poput kockanja, pranja novca, prevare, piramidalne sheme, i slično. Ističe se i zabrinutost regulatora za građane, jer su kriptovalute inherentno nesigurna investicija koja im može značajno ugroziti finansijsku sigurnost i imovinu. Jedan od razloga zabrane sigurno je i činjenica da kineske monetarne vlasti planiraju sa uvedu tzv. digitalni juan, sopstvenu kriptovalutu koja bi bila komplementarna postojećoj službenoj valuti. On je trenutačno u testnoj fazi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.