Salvador uveo Bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja


Prema ideji predsednika Nayiba Bukelea, Salvador je postao prva zemlja sveta u kojoj je Bitcoin službeno prihvaćen kao sredstvo plaćanja. Ovaj novitet najavljen je u junu, kada je predlog prihvaćen u parlamentu, da bi Bitcoin bio "legalizovan" ovoga utorka, 7. septembra. Kako bi obeležili početak primene kriptovalute u službene svrhe, vlasti Salvadora kupile su 400 Bitcoina, vrednih oko 21 milion dolara, a Bukele najavljuje da će država najveći svetsku kriptovalutu kupovati i dalje.

Kao prva zemlja koja prihvata Bitcoin za plaćanja poreza, Salvador je ušao u istoriju. U toj zemlji kompanije sada sasvim legalno, pored američkog dolara, koji je tamo službena valuta poslednjih 20 godina, mogu da primaju Bitcoine. Širom zemlje biće postavljeni i Bitcoin bankomati, a država je pokrenula i sopstvenu wallet aplikaciju.

Ona je već prvoga dana morala nakratko da bude isključena zbog prevelikog interesa javnosti i navale koja je zagušila sisteme. Naime, vlasti Salvadora najavile su da će svako ko preuzme službeni wallet Chivo dobiti 30 dolara u Bitcoinu kao poklon dobrodošlice. To je, očekivano, pobudilo toliki interes da su stranice Chiva pale u kratkom roku.

Prvoga dana službenog prihvtanja Bitcoina u ovoj srednjoameričkog zemlji cena kriptovalute nije se značajno promenila. Iako su mnogi očekivali njen rast, primarno nakon objave da Salvador kao država kupuje veću količinu, sreća je kratko trajala. Nakon porasta od oko 2%, tokom dana cena Bitcoina pala je nakratko i za više od 15%.

Jučerašnji dan u kriptozajednici je, usput rečeno, neslužbeno proglašen "Danom Bitcoina", a investitori širom sveta pokušali su da se dogovore da svako u njega uloži barem 30 dolara kao podršku vladi i narodu Salvadora. Kao što vidimo po kretanju cene, akcija im nije baš uspela... Navodno je nekoliko velikih ulagača ("whaleova") iniciralo veliku rasprodaju baš na jučerašnji dan, iskoristivši tako povećanu potražnju.

Vladajući u Salvadoru nadaju se da će uvođenje Bitcoina u službenu upotrebu pomoći zaštititi devizne doznake iselenika od visokih naknada u dolarskim transferima, ali i da će plaćanje njime pripomoći privrednom razvoju zemlje. Mnogi stručnjaci u svetu ovaj potez proglasili su tek eksperimentom, oni skeptičniji čak i opasnim po ekonomsku stabilnost zemlje.

Kritičari ističu da su fluktuacije cene Bitcoina i dalje velike, što bi moglo značajno da ugrozi siromašnije građane koji se odluče da svoju imovinu pretvore u Bitcoin. Monetarna nesigurnost mogla bi dodatno da destabilizuje bankarski sektor i tržište osiguranja i uticati na porast troškova i rizika, pa tako i premija osiguranja i kamata.

S druge strane – kao i inače kod Bitcoina – njegovi zagovornici kažu kako je reč o velikom koraku za tu kriptovalutu koja će omogućiti njegov daljnji razvoj i napredak.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.