Kupci tužili Canon jer all-in-one štampači ne žele da skeniraju dok nemaju mastilo


Canon je prošle nedelje postao meta velike grupne tužbe koju je u SAD-u podiglo preko 100 kupaca njihovih štampača iz linije Pixma. Problem koji potrošači imaju sa ovim uređajima je njihova ugrađena mana, ili karakteristika, zbog koje bi Canon mogao da plati oko 5 miliona dolara odštete, bude li proglašen krivim.

Naime, štampači iz serije Pixma all-in-one popularni su za korišćenje u kućnom i kancelarijskom okruženju jer u jednom uređaju donose skener, kopirni uređaj, fax i štampač. Problem se javlja kada korisnik želi svoj uređaj da iskoristi za skeniranje, a u njemu se nalazi kertridž sa vrlo niskim nivoom mastila ili prazan u potpunosti. Tada, logično, Canon-ovi štampači ne žele da pokrenu funkciju štampe, jer nemaju čime, ali – ono što korisnicima u ovom slučaju smeta – ne žele ni da skeniraju.

Tužioci u svojoj grupnoj tužbi navode da se ne bi bili odlučili za ove uređaje da su unapred znali kako će morati da kupuju mastilo za njih samo da bi mogli da skeniraju dokumente. Canon-ove oglase i opise uređaja smatraju lažnima, zavaravajućima i onima koji dovode potrošača u zabludu.

Tužba je podignuta na okružnom sudu Istočnog okruga New Yorka, a kupci traže više od spomenutih 5 miliona dolara odštete zbog ovakvog, neočekivanog, ponašanja njihovih štampača. Problem sa nedostatkom mastila i štampačima koji u tom slučaju ne žele da skeniraju dokumente poznat je već godinama, o njemu se raspravlja na forumima za podršku, a jedan Canon-ov predstavnik je tamo čak bio i napisao kako "ne postoji mogućnost zaobilaska tog problema".

"Nema nikakvog razloga ili tehničke osnove za proizvoditi all-in-one štampače sa merenjem nivoa mastila koje dovodi do toga da skener prestane da funkcioniše kada je rezervoar mastila pri kraju ili prazan. Canon je izradio ove all-in-one uređaje na način koji zahteva od potrošača da održavaju mastilo u njima. Rezultat je povećanje prodaje mastila od čega Canon značajno zarađuje", navodi se u tužbi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.