Salvador počeo da rudari Bitcoine uz pomoć obnovljive energije vulkana


Predsednik Salvadora Nayib Bukele, koji je bio i inicijator ideje da se u tu zemlju uvede Bitcoin kao paralelna službena valuta, sada se pohvalio novim projektom. Ova država će, naime, imati sopstveno postrojenje za rudarenje Bitcoina, i to zasnovano na energiji vulkana. Prošle nedelje u blizinu jedne elektrane u Salvadoru dopremljen kontejner sa računarima za rudarenje i spojen direktno na geotermalnu elektrocentralu. Kao dokaz da stvar funkcioniše, Bukele je na Twitter-u objavio i prvu "bilancu" s izrudarenih 0,00599179 bitcoina, vrednosti oko 29.000 dinara.

Ovaj projekat prenosi poruku kako je Salvador posvećen daljnjoj promociji i primeni Bitcoina. U toj zemlji, takođe prema informacijama koje je podelio Bukele, već sada 2,73 miliona ljudi koristi službeni digitalni wallet Chivo (od ukupno 6,5 miliona stanovnika). Na njega se priključuje u proseku 180 novih korisnika svakog minuta, a svakoga dana njime se prenosi oko milion dolara raznih plaćanja.

Druga poruka koju Salvador i njegov predsednik rudarenjem Bitcoina na ovaj način žele da pošalju jeste ona o održivosti takvog projekta. Naime, elektrana u kojoj se trenutačno Bitcoini rudare energiju dobija iz obližnjeg vulkana Santa Ana. Reč je, dakle, o geotermalnoj energiji koja se smatra čistom i obnovljivom, a kojom Salvador obiluje. Ovu srednjoameričku državu nekada nazivaju i "zemljom vulkana", jer ih je tamo dvadeset potencijalno aktivnih.

Podsetimo, jeftina geotermalna energija je, uz hladnu klinu, glavni razlog zašto je Island vrlo popularna lokacija za smeštaj velikih postrojenja za rudarenje kriptovaluta. Predsednik Bukele nada se da bi i Salvador mogao da sledi taj primer.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.