U Salvadoru sada planiraju i ''Bitcoin grad''


U podnožju vulkana Conchagua, na jugoistoku Salvadora, trebao bi da nikne potpuno novi grad. On će biti finansiran Bitcoin-om, kriptovalutom koja je u ovoj zemlji odnedavno službeno sredstvo plaćanja, a usput će se u njemu koristiti i geotermalna energija vulkana za dodatno rudarenje Bitcoin-a.

Ovu najavu izneo je predsednik Salvadora Nayib Bukele, koji je glavni zagovornik uvođenja Bitcoin-a i pokretač svih sa njime povezanih inicijativa.

Novi "Bitcoin grad" imaće sve potrebno, rekao je Bukele. "Stambene i poslovne četvrti, usluge, muzeje, zabavne sadržaje, kafiće, restorane, aerodrom i morsku luku, železnicu – a sve će biti posvećeno Bitcoin-u". Stanovnici tog grada neće morati da plažaju porez na dohodak, već samo PDV, koji će se koristiti u odnosu 50:50. Pola poreznih prihoda ulagaće se u daljnju izgradnju grada, a pola za njegovo održavanje.

Nikakav drugi porez se u ovom utopijskom gradu neće naplaćivati, a sve što se radi biće i potpuno CO2 neutralno. Ova vizija je budućnost, uveren je 40-godišnji predsednik Salvadora. Da bi zaokružio celu priču, Bukele je najavio i da će njegov novi grad biti planski izgrađen u kružnom obliku, tako da tlocrtom podseća na novčić.

Salvador, očito, ozbiljno računa na prihode od rudarenja Bitcoin-a, jer se procenjuje da bi izgradnja infrastrukture za ovaj grad mogla koštati oko 300.000 Bitcoin-a, po sadašnjem kursu. Bukele planira u toj protivvrednosti izdati državne obveznice i otplatiti ih rudarenjem. One će javnosti biti ponuđene već početkom sledeće godine, dok vremenski okvir za izgradnju "Bitcoin grada" za sada nije poznat.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.