Finansijski stručnjak smatra da će Bitcoin propasti


Izuzetno je teško predvideti kako će tržište kriptovaluta izgledati za 2-3 godine i kakva će tada biti vrednost najpoznatije i najvrednije kriptovalute, Bitcoin-a. Mnogi su u bitcoin uložili životne ušteđevine, neki su se sa Bitcoin-om obogatili, ali deo ljudi je završio u crvenom jer su kupovali po visokim cenama i, kada se njegova vrednost strmoglavila, sve prodali u strahu da ne bi upali u još veće minuse. Iako je teško prognozirati kretanje na kriptotržištu pokazalo se, barem kada je Bitcoin u pitanju, da nakon svakog velikog pada sledi rast. I obrnuto.

Ako se pita profesora međunarodne trgovinske politike Cornell University-ja Eswara Prasada, vrednost Bitcoin-a u nekoj bližoj budućnosti mogla bi se istopiti. Bitcoin možda više neće toliko dugo trajati, rekao je u razgovoru za CNBC. Treba naglasiti kako on pri tome ne misli na sve kriptovalute i kriptotržište, već konkretno na Bitcoin, pa je objasnio razloge svog pesimizma.

Prasad problem vidi u načinu na koji bitcoin iskorišćava blockchain, tehnologiju koja leži u pozadini većine kriptovaluta. On smatra kako Bitcoin ne iskorišćava blockchain dovoljno efikasno i koristi mehanizam potvrde transakcija koji je destruktivan za okolinu i ne skalira se dobro. Naime, neke studije pokazuju kako su godišnje emisije ugljen dioksida iz električne energije potrebne za rudarenje i kriptovalute veće u odnosu na ugljen dioksid celog Novog Zelanda.

To je ogroman problem, pogotovo u vreme u kojem živimo i u kojem svi govore o smanjenju ugljen dioksida i u kojem je borba protiv klimatskih promena postala jedan od prioriteta.

S druge strane, danas postoje stotine različitih kriptovaluta i mnoge od njih efikasnije koriste blockchain pa je njihov ugljen dioksid puno manji. Veruje kako na krilima blockchaina možemo očekivati radikalne promene na finansijskom tržištu i pri svakodnevnim transakcijama poput kupovine kuća, automobila i slično, ali pri tome ne misli na sam Bitcoin. Danas najpopularnija kriptovaluta, smatra Prasad, u budućnosti više neće imati neku fundamentalnu vrednost pored one u koju veruju njegovi investitori.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.