Iran ponovno zabranjuje kriptorudarenje zbog problema sa energijom


Iran muku muči sa stabilizacijom elektroenergetske mreže. Budući da im je zabeležena potrošnja energije najviša leti i zimi, tada dolazi i do problema sa nedovoljnom snadbevanjem, a vlasti na to reaguju tako što zabranjuju rad registrovanim postrojenjima za rudarenje kriptovaluta. Naime, Iran je jedna od zemalja s većim uticajem na rudarenje bitcoina – procenjuje se da se u toj zemlji nalaze postrojenja zaslužna za 4,5%, pa do čak 7% celokupnog hashratea ove kriptovalute.

Istovremeno, dolaskom zime povećava se potrošnja energije za grejanje domaćinstva, na šta otpada oko 70% ukupne potrošnje tokom zime. Suočeni s time, vladajući su morali ponovno ovog meseca da zabrane rudarenje kriptovaluta, slično kako su to bili učinili i proteklog leta. Letna zabrana istekla je u septembru, pa su tokom jeseni rudari mogli nastaviti sa radom, ali to, vidimo, nije potrajalo predugo.

Osim zabrane rudarenja, širom Irana ugašena je javna rasveta, a građane pozivaju da racionalizuju svoju potrošnju električne energije i gasa koliko god je to moguće. Iranski elektrodistributer Tavanir veruje da će ove mere biti dovoljne da se spriječe redukcije i problemi u snadbevanjem tokom zime.

Ako se pitate kako je Iranu moguće jednom odlukom zabraniti rad svim rudarima kriptovaluta, odgovor leži u sledećoj činjenici. Sva postrojenja za rudarenje u toj zemlji se moraju prijaviti nadležnima i dobiti dozvolu za rad. One druge, koji se kriptorudarenjem bave ilegalno, iranske vlasti kažnjavaju oduzimanjem opreme. Krajem prošlog su meseca tako objavili da su, od uvođenja tih mera, zaplenili oko 222 hiljade neprijavljenih rudarskih rigova iz više od šest hiljada ilegalnih rudarskih farmi.

Očekivano, zabrana rudarenja naišla je na oštre kritike onih koji se njome bave. Prema tvrdnjama legalnih kriptorudara u Iranu, njih je relativno malo u poređenju sa onim neprijavljenima. Ilegalnih rudarskih postrojenja, gledano po potrošnji energije, je oko 90%, pa "ilegalci" troše oko deset puta više energije nego legalni rudari, tvrde iz zajednice rudara kriptovaluta u Iranu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.