Nakon 12 godina već je 90% svih Bitcoin-a izrudareno


Proces verifikacije transakcija na blockchainu, poznat i kao rudarenje, onima koji ga izvode donosi određenu monetarnu korist. Za utrošen rad procesora koji verificiraju transakcije rudarima se dodeljuje određena količina bitcoina, a ona se, planirano, s vremenom smanjuje, kroz proces poznat kao halving. Poslednji takav događaj dogodio se u maju prošle godine, kada je nagrada za rudarenje koja se dodeljuje svakih 10 minuta pala sa 12,5 na 6,25 bitcoina. Tada je vrednost jednog bitcoina iznosila manje od 9, a danas je na nivou od oko 50 hiljada američkih dolara.

Postupno smanjenje broja dodeljenih bitcoina ima za cilj odgoditi trenutak kada će svi ikada dostupni bitcoini biti pušteni u opticaj. Njih će biti tek 21 milion, kako je to prilikom pokretanja ove kriptovalute zacrtao misteriozni Satoshi Nakamoto. Prema podacima koje je sa platforme Blockchain.com prikupio Cointelegraph, do početka ove nedelje rudari su generisali ukupno 18,899 miliona bitcoina. To znači da je upravo premašena granica od 90% svih bitcoina koji će ikada biti stvoreni.

Za postizanje ovih 90% bilo je potrebno 12 godina, ali za preostalih 10% biće potrebno više od toga, upravo zbog ranije opisanog procesa halvinga i smanjivanja nagrada za rudare. Kalkulacija pokazuje kako će se rudariti moći otprilike narednih 119 godina, jer će smanjenje nagrade za pola otprilike svake 4 godine značajno usporiti generisanje bitcoina. Sledeći halving očekuje se 2024. godine, kada bi nagrada trebala da padne na 3,125 BTC.

Progresivno usporavanje dodele nagrada trebalo bi da donese povećanje cene bitcoina u budućnosti, a značiće i da će oko 2040. godine redovna nagrada biti manja od 0,2 BTC. Tada bi trebalo ostati dostupno oko 80.000 bitcoina za rudarenje. Prema tim trendovima, za rudarenje poslednjeg bitcoina biće potrebno 40-ak godina.

Trenutačnih tek nešto manje od 18,9 milijuna bitcoina ima ukupnu vrednost od nešto preko 920 milijardi dolara, što čini oko 41% vrednosti celog kriptotržišta. Ono je trenutno na nivou od oko 2,23 biliona američkih dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.