Od početka meseca kripto menjačnicama ukradeno preko 300 miliona dolara


Porast vrednosti kriptovaluta neminovno dovodi i do porasta interesa kriminalaca za njima. Kako kriptomenjačnice i berze svoje poslovanje obavljaju putem Interneta, tako su i prilično izložene hakerskim napadima i krađama, kojih takođe u poslednje vreme vidimo sve više. Još je u sećanju događaj iz avgusta, kada je menjačnica Poly Network prvo bila pokradena, a potom su joj sredstava i vraćena.

No, ovog meseca napadnute su dve velike menjačnice za sada nisu te sreće. Prvo su hakeri upali u decentralizovanu finansijsku (DeFi) platformu BadgerDAO i sa nje "skinuli" oko 120 miliona dolara u raznim kriptovalutama. To se dogodilo prvog dana ovog meseca, a napad je navodno izveden instaliranjem maliciozne skripte u korisnički interfejs weba ove menjačnice. Umesto verifikovanih transakcija putem Web3 platforme, kojima su kriptovalute trebale da budu poslate na razne naloge, skripta je kao odredišnu adresu ubacivala adresu walleta napadača – i tako u kratko vreme svojim tvorcima "zaradila" milione.

Druga ovomesečna žrtva hakerskog napada je kriptomenjačnica BitMart. Bezbednosna kompanija specijalizovana za blockchain tehnologije PeckShield otkrila je ovu pljačku, iako ju je vodstvo menjačnice isprva poricalo. Na kraju je ustanovljeno kako je BitMart ostao bez gotovo 200 miliona dolara (po stotinjak na ethereumu i binancechainu).

Sredstva su ukradena sa hot walleta, dakle sa korisničkih naloga spojenih na Internet, a transakcija je provučena i kroz "mikser" koji služi skrivanju detalja o počiniocima. Iz BitMart-a su poručili da će oštećenim klijentima iz sopstvenih sredstava vratiti ukradene iznose.

Pribroje li se ovi incidenti onome iz avgusta, a njima pridoda i nešto manjih krađa, dolazi se do podatka da je u protekla četiri meseca u kripto svetu ukradeno (a delimično i vraćeno) više od milijarde američkih dolara u raznim kriptovalutama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.