''Rug pull'' je bio najunosniji tip prevare u kriptosvetu ove godine


Analitičari kompanije Chainanalysis izradili su ovogodišnji izveštaj o kriminalu u svetu kriptovaluta, koje pokazuje da je tokom 2021. godine značajno povećana količina novca koji je nestao na razne prevarantske načine. Nakon rekordne 2019. godine, kada je prevarama od naivnih investitora ukradeno gotovo 10 milijardi dolara, pa prošlogodišnjih, značajno manjih, 4 milijarde, ove godine ponovno je vidljiv trend rasta. Tokom godine na isteku kriminalci su kroz kriptovalute i sa njima povezane mehanizme uspeli da ukradu oko 7,7 milijardi dolara.

Najzaslužniji za ovaj porast kriminalnih aktivnosti je nova metoda krađe, koja je prošle godine iznosila tek oko 1%, a ove godine čini čak 37% celokupnog kriptokriminala – aktivnost nazvana "rug pull". Reč je o malicioznom manevru svojstvenom za kriptoindustriju, u sklopu kojega pokretač neke kriptovalute iznenada napušta projekt i istovremeno nestaje zajedno sa svim novcem (obično u ethereumu) uloženim u njega.

Ova metoda obično se koristi u sve popularnijim decentraliziranim (Defi) menjačnicama, kao i sa raznim meme-tokenima i onima koji u kratko vreme uspeju da privuku velike količine novca. Jedan od primera "rug pulla" (bukvalno prevedeno, izvlačenja tepiha pod nogama) je nedavno pokrenuti Squid Game Token, kriptovaluta koja je iskoristila popularnost južnokorejske serije. Njeni tvorci su u samo nekoliko dana prikupili preko 3 miliona dolara i – nestali sa njima.

Taj iznos samo je kap u moru, budući da analiza Chainanalysis-a kaže da su na ovaj način kupci raznih tokena tokom godine prevareni za ukupno oko 2,8 milijardi američkih dolara. Najveću takvu prevaru izveli su vlasnici turske centralizovane menjačnice Thodex, čiji je direktor nestao sa daleko preko 2 milijarde dolara.

Osim "rug pulla", i ove su godine u kriptosvijetu bile aktive uvek popularne Ponzi sheme. Najveća od njih koja je ove godine razotkrivena zvala se Finiko, sprovodila se na područiju Rusije i Ukrajine, a promovirali su je čak i tamošnji Instagram influenseri. Njome je ukradeno oko 1,5 milijardi dolara.

Pored toga što ih ima više, prevarantske akcije su na područiju kriptovaluta sve kraće i agresivnije. Ove godine su u proseku trajale tek 70 dana (prošle godine to je bilo 192 dana). Kao razlog za sve šire prihvaćanje metode "uzmi novac i beži" ističe se i sve veća aktivnost policije i istražitelja koji love kriptokriminalce, primarno u SAD-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.