Turska priprema zakon o kriptovalutama kao odgovor na pad vrednosti lire


Inflacija u Turskoj već je ranije dovela do velikih poskupljenja, a situacija je toliko ozbiljna da je u jednom trenutku tehnička roba, poput iPhone-a, postala tražena kao investicija. Zbog pada vrednosti lire i porasta cena mnogi su pohitali kupiti takve uređaje za koje smatraju da će im vrednost ostati ista. Tada smo izveštavali i kako je Apple čak nakratko bio prekinuo prodaju u toj zemlji, ne bi li se zaštitio od inflacije i dobio vreme za prilagođavanje cena novim uslovima na tržištu.

Kako bi umanjili opasnost od daljnjeg pada vrednosti lire, turske su vlasti, na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, najavile da će uskoro u zakonodavnu proceduru uputiti novi zakon o kriptovalutama. To je deo novog paketa zakona kojima će Turska dobiti "novi ekonomski model", s čime bi, pak, trebala postati jedna od deset najsnažnijih ekonomija sveta. Kako će se kriptovalute uklopiti u taj ambiciozni plan, za sada još nije u potpunosti razjašnjeno.

Inače, u Turskoj je plaćanje kriptovalutama trenutno zabranjeno, odlukom centralne banke od aprila ove godine. "Korišćenje kriptovaluta u plaćanjima može dovesti do nepopravljivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije i uključivati elemente koji bi mogli umanjiti poverenje u metode i instrumente koji se trenutno koriste kao sredstva plaćanja", pojasnila je tada centralna banka.

Ali, suočeni s velikim fluktuacijama kursa svoje službene valute, nije isključeno da se sada snažnije okrenu kriptovalutama kao rešenju. Njihovi građani već su to shvatili, pa svoju imovinu iz lira prebacuju u dolare, ali i bitcoine i stablecoin tether, tražeći neki oblik imovine koji neće izgubiti na vrednosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.