Bitcoin potonuo na 36.000 dolara


Još jedan crni (ili bolje rečeno crveni) dan u svetu kriptovaluta, ovoga puta bez nekog preterano istaknutog razloga. Više se ekonomskih pokazatelja poklopilo tako da su ukazali na mogući negativni razvoj situacije, pa je na tržištima na kojima je optimizam prilično nestabilan, počela velika rasprodaja.

Bitcoin je tokom četvrtka bio posebno volatilan, pa je u samo 12 sati zabeležio prvo skok vrednosti od oko 4%, da bi ubrzo usledio pad od gotovo 10%. Na kraju je ukupni pad u 24 sata bio preko 8% za cenu Bitcoin-a, dok je celo svetsko tržište kriptovaluta "potonulo" za 7,5% - preko noći je, dakle, ono izgubilo na vrednosti gotovo 150 milijardi dolara.

Trenutno svetsko kriptotržište, prema stranici CoinMarketCap, vredi 1,84 biliona dolara. Na svom vrhuncu, početkom novembra prošle godine, je ta vrednost iznosila 3 biliona dolara.

Ako gledamo samo Bitcoin kao najveću kriptovalutu, njegova vrednost je takođe maksimum imala u novembru, kada je dosezala i 69.000 dolara. Do četvrtka je iznosila oko 43 hiljade, da bi tokom noći pala na tek nešto iznad 38 hiljada dolara – odnosno na nivo na kome se nije nalazila još od avgusta 2021. godine.

Ništa bolje nisu prošli ni altcoini: ether je na vrednosti izgubio 12%, a među najvećima najistaknutiji dobitnik bio je dogecoin s padom cene od preko 20%. Ni petak nije bio sjajan, pa je tako Bitcoin dodatno pao na oko 36.000 dolara.

Hakovan Crypto.com
Osim ekonomskih pokazatelja i zabrinutosti ulagača zbog neizvesnog toka pandemije, na negativan sentiment trgovanja verovatno je uticala i vest o hakovanju platforme Crypto.com. Njima je ove nedelje hakerskim napadom kompromitovano bilo 483 naloga klijenata, s kojih su napadači pokušali da ukradu ukupno 34 miliona dolara. Singapurska kompanija tvrdi da je napad zaustavila, odnosno da niko od njihovih klijenata nije ostao bez svog uloga.

Rusija predlaže zabranu
Gotovo istovremeno iz Rusije je stigla najava tamošnje centralne banke da će predložiti vladajućima potpunu zabranu korišćenja i rudarenja kriptovaluta na područiju cele zemlje. Kao razloge navode pretnje finansijskoj stabilnosti, dobrobiti građana kao i monetarnom suverenitetu Ruske Federacije.

Centralna banka Ruske Federacije smatra da je glavnina potražnje za kriptovalutama špekulativne naravi, a da tržište ima svojstva piramidalne sheme. Njihova zabrana obuhvatila bi ne samo trgovinu i plaćanje kriptovalutama, nego i poslovanje menjačnica i rudarenje kriptovaluta, za koje ističu da stvara probleme u snadbevanju električnom energijom. Najbolje rešenje za sve te probleme je potpuna zabrana, kažu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.