Kazahstan ostao bez Interneta, posledično pala vrednost Bitcoina


Poslednjih dana se Bitcoin i većina drugih vodećih kriptovaluta u svetu ponovno našla u "crvenom". Sve je počelo odlukom američkog FED-a o skorom podizanju kamatnih stopa, što nije dobro uticalo na sentiment ulagača. Potom je kriptotržištem prodrmao još jedan veliki poremećaj, povezan sa političkom i društvenom situacijom u Kazahstanu.

Naime, ova zemlja je drugi najveći centar za rudare kriptovaluta, odmah nakon SAD-a. Tamo im se broj povećao usled nedavne kineske zabrane rudarenja, pa su njihove potrebe za električnom energijom stvorile i lokalnu energetsku krizu. Iz tog je razloga u Kazahstanu krajem novembra doneta i uredba o zabrani rudarenja kriptovaluta, ali ona se – očekivano – odnosila samo na legalna rudarska postrojenja. Svi drugi, koji se time bave ilegalno, nastavili su sa radom. Njih je bilo daleko više nego legalnih rudara.

Rudarili su, dakle, sve do ove nedelje, kada su u Kazahstanu eskalirali protesti protiv vladajućih. Zbog njih je vlada dala ostavku, a cela je situacija dovela do toga da većina zemlje ostane bez pristupa Internetu. Samim time bez mogućnosti rudarenja ostao je veliki broj rudara koji imaju snažan uticaj na ukupni hashrate Bitcoina.

Isključivanjem Kazahstana s Interneta, koje je inicijalno 5. januara potrajalo oko osam sati, hashrate Bitcoina pao je za čak 12%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.