Ostrvska država Tonga uvodi Bitcoin kao zvaničnu valutu


Kraljevina Tonga malena je ostrvska zemlja koja se sastoji od 177 ostrva. Smeštena je u Tihom okeanu, jugozapadno od Samoe, a istočno od Fidžija. Ukupna površina joj je tek 748 km2, a u njoj živi nešto više od 100 hiljada ljudi. Ova malena zemlja planira da se na privrednoj karti sveta dodatno istakne činjenicom da bi uskoro mogla da postane druga u svetu koja je kao službenu nacionalnu valutu uvela Bitcoin.

Tonga se ovde vodi primerom Salvadora, koji je Bitcoin uveo u službenu upotrebu prošle godine. Prema tvrdnjama koje je na Twitter-u iznio bivši član tamošnjeg parlamenta Lord Fusitu'a, zakon o službenom prihvatanju Bitcoin-a kao nacionalne valute u proceduru bi mogao da bude pušten u septembru ili oktobru ove godine, a cela procedura bi trebala da bude dovršena do kraja godine. Osim lokalne valute pa'anga, dakle, stanovnici Tonge bi ubuduće mogli sva plaćanja obavljati i digitalno, koristeći Bitcoin.

Zagovornici uvođenja Bitcoina kažu kako bi to moglo pomoći njihovoj privredi, koja uvelike zavisi od doznaka iz inostranstva koje stanovništvu transferuju njihovi rođaci iz dijaspore. U sličnoj su situaciji kao i Salvador, ali su mnogo manja zemlja pa bi im uvođenje digitalne valute trebalo biti jednostavnije. 90% stanovništva tamo se služi Internetom i pametnim telefonima, pa se pretpostavlja i da će vrlo brzo prihvatiti plaćanje kriptovalutama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.