Propada Facebook-ov pokušaj lansiranja kriptovalute


Kompanija nekada poznata pod imenom Facebook danas se naziva Meta. Dok se još nazivali Facebook planirali su da pokrenu sopstvenu kriptovalutu Libra, koja je potom preimenovana u Diem. Ona je trebala da funkcioniše putem kriptonovčanika Calibra, kasnije preimenovanoga u Novi. Sva ova konfuzija oko imena je najmanji problem za ovaj projekat. On, naime, nikada nije zaživeo, i to primarno zbog regulatornih problema.

Nedugo nakon Facebook-ove najave o lansiranju kriptovalute (tačnije rečeno stablecoina vezanog uz dolar) na to su reagovale američke i evropske monetarne vlasti, i to sa popriličnim negodovanjem. Projekt se daleko od očiju javnosti razvijao nekoliko godina, da bi krajem 2020. bio izdvojen iz Facebook-ovog poslovanja u nezavisnu organizaciju Diem Association – sve kako bi se ovaj segment što više odvojio od Facebook-a i ne bi bio usko povezan sa društvenom mrežom i njenim, ne baš idealnim, imidžem u javnosti.

Od toga je prošlo više od godine dana, a kriptovaluta i dalje nije lansirana. U međuvremenu su projekat napustili brojni partneri i investitori, a kao strateški partner prošle se godine pojavila banka Silvergate. Sada se saznaje kako je cela imovina (primarno tehnologija i intelektualno vlasništvo) Diem Association-a ponuđena na prodaju Silvergate-u. Plan je prodati sve što se može za oko 200 miliona dolara, kako bi se inicijalnim ulagačima u projekat vratili njihovi ulozi.

Međutim, taj dogovor je sve, samo ne zaključen, pa bi propast Diema, koji se ionako gasi, mogla biti potpuna, ako se imovina ne uspe prodati. Inženjeri koji su radili na razvoju Facebook-ovog stablecoina navodno će biti raspoređeni na druge projekte. David Marcus, čovek koji je vodio projekt izrade kriptonovčanika Novi i bio suosnivač Diema, kompaniju je napustio još pre mesec dana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.