Severnokorejski hakeri prošle godine ukrali kriptovalute u vrednosti od 400 miliona dolara


Hakeri iz Severne Koreje su u najmanje sedam hakerskih napada prošle godine ukrali kriptovalutu vrednu gotovo 400 dolara.

Kompanija Chainalysis je saopštila da je 2021. bila jedna od najuspešnijih godina za cyberkriminalce u Severnoj Koreji, a njihova zemlja je uvek rutinski demantovala umešanost u napade.

"Od 2020. do 2021. godine broj hakerskih napada povezanih sa Severnom Korejom je povećan sa četiri na sedam, a ukradena vrednost je porasla za 40 posto", navodi se u izveštaju.

Hakeri su napadali uglavnom investicione firme i centralizovane menjačnice, a koristili su različite tehnike. Na meti su bili i "vrući" novčanici kriptovaluta koji su povezani sa internetom i mrežom kriptovaluta tako da su ranjivi na hakerske napade. Koriste se za slanje i primanje kriptovalute, kao i za proveru tokena.

Mnogi eksperti savetuju prebacivanje velike količine kriptovalute koja nije potrebna svakodnevno na "hladne" novčanike, jer oni nisu povezani sa "širim" internetom.

Chainalysis veruje da je većinu napada izvršila hakerska grupa Lazarus, koja je pod sankcijama SAD-a. Veruje se da grupu kontroliše severnokorejska obaveštajna služba.

Grupa Lazarus je ranije optužena za umeštanost u WannaCry ransomware napade, hakovanje međunarodnih banaka i korisničkih računa, kao i napade na Sony Pictures iz 2014. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.