Intel razvija čipove koji će značajno pospešiti rudarenje kriptovaluta


Raja M. Koduri, stariji potpredsednik Intel-a i direktor njihovog odeljenja za računarske sisteme i grafiku, objavio je kako ova kompanija ima nameru da se aktivnije uključi u razvoj tehnologija povezanih sa blockchainom. Njihov primarni doprinos biće u razvoju čipova, tzv. "blockchain akceleratora", koji će omogućiti energetski značajno efikasnije procesiranje transakcija povezanih sa blockchainom. Intel će, kaže Koduri, biti aktivan u promovisanju otvorenog i sigurnog ekosistema blockchaina i pomoći će unaprediti ovu tehnologiju na odgovoran i održiv način.

Intel-ovi kupci zahtevaju skalabilne i održive sisteme za rad sa blockchainom, koji mogu iskoristiti sav potencijal ove tehnologije, pa će im oni to i ponuditi. Dok sadašnja tehnologija blockchaina i dalje zahteva veliku procesorsku snagu i troši značajne količine električne energije, Intel gleda u budućnost i namerava da se ozbiljnije posveti uštedama i napretku arhitekture specijalizirane za rad sa blockchainom. Za svoje najavljeno rešenje već imaju kupce – oni su Block (donedavno Square), Argo Blockchain i GRIID Infrastructure, kompanije koje se bave, između ostalog, digitalnim plaćanjima i rudarenjem kriptovaluta.

Sistem "blockchain akceleratora", koji se razvija u okviru Intel Labs-a, zasnovan je na dugogodišnjem iskustvu ove kompanije u kriptografiji, tehnikama hashovanja i niskonaponskim sklopovima. Rezultat bi trebao da bude čip koji će ubrzati rad sa blockchainom i omogućiti "preko 1000 puta bolje performanse po vatu od mainstream GPU-ova, za rudarenje bazirano na SHA-256 algoritmu".

Intel je za ove svrhe osnovao i radnu grupu Custom Compute Group, s ciljem stvaranja po narudžbini dizajniranih poluvodičkih čipova, optimizovanih za potrebe klijenata. Osim blockchaina, oni će osmišljavati i čipove namenjene za druge specijalizirane primene, poput onih u superračunarima. Planirana arhitektura "blockchain akceleratora" biće smeštena na vrlo malenim površinama silicijuma, pa u Intelu ne očekuju da će, u svetlu sveopšte nestašice, proizvodnja ovog dodatnog asortimana imati uticaja na njihove sadašnje lance snadbevanja i proizvodnje.

Više o ovoj najavi Intel će objaviti na konferenciji International Solid State Circuit Conference (ISSCC) krajem meseca.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.