Kvantni računari će razbiti enkripciju Bitcoin-a


Bitcoin mreži bezbednost pruža kriptografski algoritam nazvan SHA-256 koji je za sada potpuno neprobojan za moderne računare. Međutim, u istraživačkom radu objavljenom 25. januara 2022., naučnici sa Univerziteta Sussex sugerisali su da se očekuje da će kvantno računarstvo to promeniti u sledećoj deceniji.

Ako bi neko mogao probiti temeljnu shemu šifrovanja koju koristi Bitcoin, mogao bi između ostaloga da falsifikuje ključeve i promeni transakcije kako bi ukrao Bitcoin-e ili izvršio druge nezakonite aktivnosti. Kada bi se to na primer dogodilo danas, došlo bi do velike krize sistema blockchain tehnologije, što bi moglo dovesti do potpunog kolapsa kriptovaluta i nezamislivih gubitaka novca na globalnom nivou i na kraju čak do nove privredne krize.

Savremene sheme šifrovanja oslanjaju se na ozbiljne matematičke probleme za koje bi čak i najistaknutijim superračunarima trebali vekovi da se razbiju. Ali, s druge strane istraživači procenjuju da bi budući kvantni računari sa 1,9 milijardi kubita, mogla probiti Bitcoin-ovu enkripciju u roku od 10 minuta.

U ovom trenutku najmoćniji kvantni računar koji je razvio IBM, ima 127 kubita. Ipak, s obzirom da se stvari kreću predvidivom brzinom, naučnici iz Sussexa očekuju da ćemo u sledećih deset godina videti dovoljno moćne kvantne računare koji bi mogli da predstavljaju ozbiljnu i stvarnu pretnju.

Istraživači su u svom radu detaljno opisali kako bi se dovoljno jaki kvantni računari mogli isprogramirati za probijanje SHA-256 enkripcije, ali kažu kako postoji dovoljno vremena da Bitcoin mreža otkloni ovu pretnju, naravno uz pomoć kvantnih tehnologija zaštite.

Čitav naučni rad možete pronaći na ovom linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.