Rusija će kriptovalute tretirati kao novac


Nakon učestalih glasina o regulaciji kriptovaluta u Rusiji, i nedavnog predloga centralne banke da se sve radnje vezane uz njih zabrane, sada iz ove zemlje stižu ohrabrujuće vesti. Naime, vlada i centralna banka su postigle dogovor o tome da će kriptovalute tretirati kao novac, tj. analogiju službenom novcu.

Ovde treba naglasiti razliku između valute i "finansijske imovine", kako se kriptovalute trenutno tretiraju u većini zemalja. Tako bi investitori trebali da isbegnu porez na kapitalnu dobit, što je svakako ohrabrujuće.

U predlogu novog zakona se navodi da će sve transakcije biti legalne ukoliko se obave kroz bankarski sistem ili licencirane institucije, a identifikacija korisnika će biti obvezna. Nadalje, svaka transakcija veća od 600.000 rublji (oko 7.000 evra) će morati da bude prijavljena, jer će u protivnom tretirati kao kazneno delo.

Ovo je svakako velika vest za zajednicu, jer se konačno pokreće toliko priželjkivano prihvatanje kriptovaluta od strane institucija. Ipak, kako će sve zajedno uticati na kretanje cena, ostaje za videti, budući da mnogi učensnici ovime neće biti zadovoljni. Naime, ruski građani trenutno drže oko 200 milijardi dolara u kriptovalutama, a dobar deo njih ih koristi za nelegalne poslove.

U svakom slučaju, zakon bi na snagu trebao da stupi 18. februara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.