Španska policija tragala za ilegalnom farmom marihuane - pa pronašla rudnik kriptovaluta


Španska policija izvestila je o nesvakidašnjem slučaju iz Santiponcea, gradića u pokrajini Seville. Naime, u potrazi za ilegalnom farmom marihuane, pronašli su rudnik kriptovaluta koji, prema njihovim procenama, vredi preko 50.000 evra.

Policija je sumnjala da je reč o farmi marihuane, upravo zbog velike potrošnje energije. Tako je, dakle, otkriveno da rudari putem ilegalnog priključka na struju kradu električnu energiju u vrednosti od 2.000 evra svaki mesec, piše NotebookCheck.

Navodi se da je pronađeno više od 21 ASIC-a za rudarenje kriptovaluta i ako je za suditi prema priloženoj fotografiji, pet EVGA GeForce RTX 3080 grafičkih kartica. Ta je oprema, prema procenama policije, donosila rudarima oko 3.500 evra prihoda svaki mesec.

Rudnik je, smatra se, bio relativno nov, pa njegovi vlasnici verovatno još nisu došli blizu isplate svojih ulaganja. Iako je većina detalja već poznata, policija još istražuje ko je vlasnik ove operacije. Podsetimo, sličan se slučaj dogodio u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine u maju, kada je zaplenjeno stotinjak Antminer S9 mašina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.