Amerikanci stavili Kaspersky na popis pretnji nacionalnoj bezbednosti


Američka Federalna komisija za komunikacije FFC dodala je rusku kompaniju za cyber bezbednost Kaspersky Lab na svoj popis subjekata koji predstavljaju "neprihvatljiv rizik za američku nacionalnu bezbednost". Ovo je prvi put da je neka ruska kompanija dodata na popis na kojem se već nalaze kineske kompanije poput Huawei-ja i ZTE-a.

Kompanijama u SAD-u zabranjeno je da koriste savezne subvencije putem FCC-ovog Fonda univerzalnih usluga za kupovinu bilo kakvih proizvoda ili usluga od kompanija sa popisa. Uz Kaspersky, FCC je na svoj popis dodao i China Telecom i China Mobile International USA.

Kaspersky je na potez FCC-a odgovorio saopštenjem u kojem stoji kako je odluka agencije politička, vezana uz rusku invaziju na Ukrajinu, i da kompanija "ostaje spremna da sarađuje sa američkim vladinim i regulatornim agencijama".

Godine 2017. ruske obaveštajne službe navodno su upotrijebile antivirusni softver koji izrađuje Kaspersky za krađu poverljivih dokumenata iz američke Nacionalne bezbednosne agencije NSA, ali tu tvrdnju je kompanija sa sjedištem u Moskvi demantovala.

Kasnije te godine, bivši predsednik Donald Trump optužio je Kaspersky da ima veze sa Kremljom i potpisao zakon kojim se saveznim agencijama zabranjuje korišćenje proizvoda te kompanije.

Kaspersky na nemačkoj crnoj listi
Nedavno je i nemačka državna kancelarija za informacionu bezbednost BIS izdala službeno upozorenje građanima te zemlje i savetovao im da ne koriste poznato rusko antivirusno rešenje Kaspersky.

Ovaj antivirus, rekli su tada nemački stručnjaci, usko je povezan sa oblakom i ima vrlo visoke dozvole unutar operativnog sistema. Kako bi se redovno ažurirao mora održavati stalnu kriptovanu vezu sa serverom proizvođača, koji se pak nalazi u Rusiji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.