Washington Post: Meta vodi prljavu kampanju protiv TikTok-a


Izvršni direktor jedne političke konsultantske kompanije odgovorio je na izveštaj u kojem se navodi da je kompanija Meta platila njegovoj kompaniji da "potkapa" TikTok.

Interne e-poruke, koje je navodno video Washington Post (WP), navodno su sugerisale kampanju kompanije Targeted Victory kojoj je cilj prikazati TikTok "kao opasnost za američku decu".

Zac Moffatt, šef navedene kompanije, putem Twitter-a je rekao da je izveštaj WP-a pogrešno okarakterizovao njihov rad i da su ključne tačke jednostavno lažne.

BBC se obratio Meti za komentar i dobio odgovor od portparola te kompanije.

Verujemo da bi se sve platforme, uključujući TikTok, trebale suočiti sa nivoom provere u skladu s njihovim rastućim uspehom, odgovor je koji je dao portparol Mete.

Ta prljava kampanja navodno je uključivala postavljanje mišljenja i pisama uredniku u američkim regionalnim informativnim kućama spominjajući sumnjive priče o navodnim TikTok trendovima, koji su zapravo nastali na Facebook-u, piše WP.

Niti jedno mišljenje ili pismo uredniku nije otkrilo da ih je forsirala grupa koju finansira Meta, dodaje navedeni ugledni američki list.

U odgovoru na njihov članak, Moffat je putem Twitter-a poručio da je sve laž.

Priča zaključuje da reči pisama uredniku nisu bile autorove, niti su znali za Metinu umešanost. To je laž. Oni će to potvrditi, napisao je.

U internim e-porukama, tvrdi list, Targeted Victory je pozvao svoje partnere da objave priče u lokalnim medijima koje povezuju TikTok sa opasnim trendovima.

San bi bio dobiti priče sa naslovima poput "Od plesa do opasnosti: kako je TikTok postao najštetniji društveni medijski prostor za decu", navodno je napisao jedan član osoblja Targeted Victorya u e-poruci koju je navodno video WP.

List navodi da je Targeted Victory podstakao operativce da pojačaju izveštaje o opasnim trendovima povezanim sa TikTok-om.

To je uključivalo navodni izazov Devious Licks, koji je podstakao štetu na školskoj imovini, i izveštaje o izazovu Slap a Teacher, za koji je istraga potrala Insider pokazala da zapravo ne postoji.

Ali, novinarske istrage, navodi Post, sugerišu da su se priče o oba izazova počele širiti zapravo na Facebook-u.

Nakon objave, Randi Weingarten, predsednik Američke federacije učitelja, velikog američkog sindikata nastavnika, optužio je Facebook za raspirivanje plamena Devious Licks i zastrašivanje učitelja, učenika i roditelja diljem Amerike kao rezultat toga.

Reagovao je i sam TikTok. "Duboko smo zabrinuti da bi raspirivanje izveštaja lokalnih medija o navodnim trendovima koji nisu pronađeni na platformi moglo uzrokovati stvarnu štetu u svetu", poručili su u odgovoru za BBC News.

Odgovarajući na članak, tehnološki novinar Casey Newton napisao je na svom biltenu Platformer da je efekat prevazišao neprijatnosti, pa je rizikovao nadahnjivanje ljudi da izvedu navodne izazove.

Čak i činjenica da je Meta možda pomogla da se inspirišu takvi imitatori trebala je biti dovoljna da ubije ovaj projekat dok je još bio samo na papiru, napisao je Newton.

Moffatt je međutim tvitovao da je i sam WP izvestio o navodnim TikTok izazovima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.