Za rudarenje preostalo još samo 2 miliona Bitcoin-a


Ovoga petka, 1. aprila, izrudaren je 19-milioniti bitcoin. To znači da je, prema planu pokretača ove kriptovalute, Satoshija Nakamota, za stvaranje ostalo tek 2 miliona Bitcoin-a. Jubilarni Bitcoin izrudarila je kompanija SBI Crypto, ostvarivši tako zasluženu nagradu od 6,25 bitcoina.

Ovaj značajni "okrugli" broj dostupnih Bitcoin-a dostignut je samo tri i po meseca nakon što je bio obeležen još jedan bitan događaj – u decembru je, naime, bio pređen prag od 90% svih Bitcoin-a koji će ikada postojati. Prag od 18,5 miliona Bitcoina bio je dosegnut u septembru 2020. godine.

Zahvaljujući Satoshijevom planu, nagrade za rudarenje progresivno se smanjuju, a težina tog posla se povećava, pa će se preostala dva miliona Bitcoina rudariti značajno duže nego što je trebalo za stvoriti prvih 19 miliona. Prema sadašnjim procenama, poslednji Bitcoin trebao bi da bude stvoren oko 2140. godine. Sledeći "halving", odnosno smanjenje nagrade za rudarenje na pola, dogodiće se 2024. godine.

Kad je reč o intenzitetu rudarenja, tzv. hashrateu, on je ovih dana na svojim istorijski najvišim nivoima – premašio je 200 miliona TH/s (terahasha po sekundi). Zahtevnost rudarenja takođe je, shodno tome, na istorijski najvišim razinama.

S obzirom na planirano smanjenje ponude, očekuje se kako će se rudarenje u celom svetu kontinuirano nastaviti povećavati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.