Za šest meseci, kriptovalute izgubile više od 50% vrednosti


Kriptovalute su u decembru prošle godine ušle u bear market, koji se do danas realno nije pomerio sa mrtve tačke. U novembru je cena Bitcoin-a dosegla 69.000 dolara, da bi u trenutku pisanja ovog teksta iznosila malo nešto više od 30.000.

Razloga za ovako drastičan pad je mnogo, ali najintrigantnija činjenica je sve veća međuzavisnost sa tržištem hartija od vrednosti. Kriptovalute, kao špekulativni instrument, direktno su postale povezane sa berzovnim indeksima, posebno američkim S&P500 i NASAQ.

Bitcoin, kao najjača kriptovaluta tako se sveo na 50% vrednosti od ATH u novembru, dok su mnogi altcoini pali i preko 80%.

Naravno, i dalje je ostala očita razlika u volatilnosti, zbog čega kriptovalute u nestabilnim vremenima padaju po znatno većoj stopi od recimo deonica. Ista stvar je i u slučaju rasta, ali u ovom trenutnu ne možemo znati kad će se tržišta kapitala oporaviti. Kad se to jednom dogodi, možemo očekivati i rast vrednosti kriptovaluta.

U međuvremenu se događa enormni otkup jeftinih kriptovaluta od strane tzv. whaleova, tj. entiteta koji poseduju više od 1000 Bitcoin-a, koji ih akumuliraju, što direktno implicira da će se u dogledno vreme ponovno dogoditi bull run. Kada tačno, ne znamo, ali za pretpostaviti je da će započeti čim se oporave ostala tržišta kapitala.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.