TikTok na meti tužbi zbog izazova koji je odneo živote sedmero dece


TikTok se suočava sa brojnim tužbama roditelja, čija su deca umrla od gušenja radeći bizarni "blackout challenge", nakon što im je algoritam u aplikaciji navodno prikazao video zapise drugih korisnika koji su se okušali u izazovu.

Reč je, naime, o izazovu koji podstiče korisnike da se guše remenom, vezicama na rančevima ili bilo čime sličnim, sve dok se ne onesveste. U jednoj od tužbi podnetoj protiv TikTok-a, navodi se da je najmanje sedmoro dece umrlo prošle godine dok su radili taj bizarni izazov. Sva deca su bila mlađa od 15 godina.

Zahvaljujući tužbama roditelja, TikTok je još prošlog meseca rekao za The Washington Post da su onemogućili korisnicima da pretražuju "blackout challenge". Ako ipak pokušaju da upišu naziv izazova u pretragu, pojaviće im se upozorenje.

"Neki online izazovi mogu da budu opasni, uznemirujući ili čak izmišljeni. Naučite kako da prepoznate opasne izazove kako biste zaštitili svoje zdravlje i dobrobit", piše u upozorenju koje vodi na stranicu sa korisnim savetima vezanim uz opasne izazove.

Međutim, ako je za suditi prema tužbama roditelja osmogodišnje Lalani Walton i devetogodišnje Arriani Arroyo koje su izgubile život, deca ne pretražuju izazov na TikToku, već im on automatski dolazi ponuđen na For You odeljku u aplikaciji.

Kako prenosi The Verge, u tužbama se takođe optužuje kompanija da je utvrdila kako su video zapisi u kojima se korisnici namerno guše dok ne izgube svest, prikladni za malu decu. TikTok je svoje mišljenje o ovom slučaju dao još krajem prošle godine.

"Ovaj uznemirujući izazov za koji ljudi, čini se, saznaju iz izvora koji nisu TikTok, davno je prethodio našoj platformi i nikada nije bio trend na TikTok-u. I dalje smo predani sigurnosti korisnika i odmah ćemo ukloniti takav sadržaj ako ga pronađemo. Najdublje se suosjećamo sa porodicama dece zbog njihovog tragičnog gubitka", izjavila je portparolkinja TikTok-a, Mahsau Daee Culinane.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.